Junis Kinderopvang

Junis Kinderopvang
Klantenservice 0172 - 74 58 50
 Diversen  »  Nieuwsarchief  
Junis krijgt een nieuwe website!
dagen
uur
minuten

Nieuwsarchief

Nieuws

Kinderboekenweek 2017

Thema's 'Gruwelijk eng' en 'Bibbers in je buik'

Van 4 tot 15 oktober 2017 is het weer Kinderboekenweek. Met de thema’s ‘Gruwelijk eng’ en ‘Bibbers in je buik’ zijn er volop activiteiten op scholen, in bibliotheken, op de kinderopvang of bij de gastouder om lezen bij kinderen te stimuleren. Heeft jouw kind er al zin in? Of is het thema voor jouw kind best een beetje spannend?

Spoken bestaan niet
Dat weten we allemaal. Alleen voor jonge kinderen is dat niet zo simpel. Zij weten nog niet goed wat echt is en wat fantasie. Ze geloven dat er een krokodil onder je bed woont of wapperende gordijnen door de wind echte spoken zijn. Daar kan je kind best bang van worden. Vaak gaat deze angst vanzelf over en is het voor je kind voldoende als je die angst serieus neemt.

Samen boekjes lezen rond het thema bang zijn helpt ook. Lekker dicht tegen je aan, leert je kind zo om met die spanning om te gaan. Is het verhaal dan toch te spannend dan helpt een grapje vaak om de spanning te doorbreken. Ook een andere toon, andere woorden of het verhaal een beetje aanpassen maakt het verhaal voor je kind misschien een beetje minder spannend.

Enge verhalen
Als kinderen ouder zijn kan wat griezelen geen kwaad. Een beetje bang zijn is voor hen niet erg. Soms geeft angst zelfs een fijn gevoel van sensatie, zoals bij een ritje in een achtbaan. Door enge verhalen kan je kind op een veilige manier kennismaken met de emoties die het daarbij voelt. Zo ontdekt het zelf hoeveel spanning leuk is en hoeveel niet meer.

Wanneer je kind spannende verhalen interessant vindt, dan kun je die het beste eerst samen lezen. Zo zie je de reactie van je kind op het verhaal. Door vragen te stellen over de karakters in het boek of te bedenken wat er gaat gebeuren, verlaag je de spanning en kan je kind meer grip op zijn emoties krijgen. Kinderen vinden de spannende plaatsjes soms nog enger dan het verhaal zelf. Ze kiezen dan graag zelf of ze die plaatjes willen zien.

Geen paniek
Alle kinderen zijn soms bang. Dit hoort er bij. Je helpt je kind als je hier met elkaar over praat. Aandacht hiervoor, troost en inlevingsvermogen geeft je kind steun om te vertellen waarvoor het bang is of waar het tegen op ziet. En een opmerking als ‘Iedereen is wel eens bang’ helpt veel beter dan goedbedoeld relativeren. Zo ervaart een kind dat bang zijn niet raar is. Als je kind, zelf de oplossing bedenkt om met de spanning om te gaan, krijgt het vanzelf meer controle over het gevoel van bang zijn. Dat helpt de meeste kinderen door een angstige fase heen.

Buitenslapen is gezond!

Frisse lucht is gezond voor ons. Dus waarom binnen slapen als het ook buiten kan? Zo denken steeds meer kinderopvangen met name Scandinavië en ook in Nederland. Ze laten de kinderen buiten in een speciale hutjes hun middagdutje doen. Ook bij Junis hebben wij verschillende locaties waar kinderen kunnen buitenslapen o.a. bij De Eekhoorn en De Toverballenboom. Hoe goed is dit echt voor een kind? Editie.nl schrijft er het volgende artikel over.

Buitenslapen

Werken en leren bij Junis

De economie trekt weer aan en de vraag naar kinderopvang groeit mee. Meer kinderen op de locaties betekent ook meer werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden in onze branche. Ook Junis investeert in het opleiden van nieuwe medewerkers. 

Het kan zijn dat je binnenkort een nieuw gezicht tegenkomt op de locatie van je kind. Bij Junis starten dit schooljaar namelijk 20 BBL-medewerkers. Dit zijn mensen van verschillende leeftijden (variërend van 18 tot 55 jaar) die graag in de kinderopvang willen werken en dit jaar een werken-en-leren opleiding zijn gestart bij het ID college. Zij werken gemiddeld 12 uur op een locatie en studeren daarnaast thuis en op school. Junis begeleidt hen intensief bij hun opleiding tot pedagogisch medewerker.

Nieuwe locatie: De Steenuilen

Op 1 oktober starten we met een nieuwe BSO in Kerk en Zanen: De Steenuilen. De Steenuilen wordt een 7+ locatie met gezellige activiteiten voor kinderen van deze leeftijd. Denk aan uitstapjes naar Het Europark, scheikundige proefjes doen met elkaar en iedere dag andere knutselactiviteiten. Er is een werkbank waar de kinderen aan de slag kunnen met techniek. Voor de kinderen die graag op het podium staan is er alle ruimte om te werken aan hun acteer- of zangtalenten. 

Nieuwsgierig?
De Steenuilen is een BSO voor 7+ kinderen van PCB het Mozaïek, Het Via Nova en De Vroonhoeve. Nieuwsgierig naar deze nieuwe locatie? Kom even kijken! Op donderdag 14 en dinsdag 19 september is er de mogelijkheid om binnen te kijken bij De Steenuilen tussen 16:30- 17:30 uur. Adres: Amerikalaan 91, 2408 TV te Alphen aan den Rijn. 

Vies worden mag bij Junis!

Donderdag 29 juni was het Nationale ModderDag. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen door heel Nederland op een speelse wijze wat modder is en hoe je er mee kunt spelen. Vies worden mag op ModderDag! Natuurlijk ook bij Junis! Op de kinderdagverblijven en BSO’s organiseerden de pedagogisch medewerkers van Junis Kinderopvang verschillende modderactiviteiten.

Modderactiviteiten bij kinderdagverblijf Minoes
Zo mochten de kinderen van kinderdagverblijf Minoes grabbelen uit een moddergrabbelton en werden er mooie kunstwerken gemaakt met modder. Ook was er een modderpad waar de kinderen met hun blote voeten overheen konden lopen.

Wat maakt modder nou zo geschikt om mee te spelen?
Elise Peters beschrijft dit in haar onderzoek. Natuurlijke materialen hebben geen ‘vaste’ bedoeling. Modder vraagt een kind om zijn of haar fantasie te gebruiken. Met modder kan je kleien, je gezicht camoufleren of je kunt het gebruiken als glijbaan. Bovendien geeft modder de mogelijkheid geconfronteerd te worden met échte risico’s, zoals vallen, moe en vies worden. Bron: www.ivn.nl

Een initiatief van IVN
ModderDag is een initiatief van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Met ModderDag zet IVN spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leuk en leerzaam is!

Bescherming voor je kind bij warm weer

Het is het belangrijk om je kind(eren) in de zomer goed te beschermen tegen de warmte. Op onze locaties zorgen we ervoor dat de kinderen tijdens het spelen geen last ervaren van de warmte.

We smeren de kinderen goed in en creëren veel schaduwplekken, zodat de kinderen rustig kunnen spelen. Met genoeg te drinken en leuke waterspelletjes zorgen de pedagogisch medewerkers voor frisse afkoeling.

Tips voor ouders
Als ouder wil je je kind(eren) natuurlijk ook goed beschermen tegen de warmte. Wij geven een aantal tips!

 • Zorg dat je kind genoeg drinkt, wacht geen dorstgevoel af, maar biedt regelmatig drinken aan. Geef je borstvoeding? Drink dan zelf meer tijdens een warme dag en leg de baby wat vaker aan.
 • Smeer je kind goed in met een hoge beschermingsfactor. Ook wanneer de kinderen in de schaduw spelen.
 • Probeer buiten spelen tussen 11.00 en 15.00 uur te vermijden. Op dit tijdstip is het ’t warmste en de zon heeft de meeste kracht.
 • Trek je kind dunne katoenen kleding aan. Katoen neemt veel vocht op en is luchtdoorlatend. 
 • Spoel je kind na het zwemmen in de zee af met zoet water. Het zout uit de zee vergroot de kans op verbranden.
 • Houd er rekening mee bij een opblaaszwembad dat kinderen snel kunnen afkoelen in het water. Je kunt het opblaaszwembad het beste laten vollopen met lauw water.
 • Laat het opblaaszwembad leeg lopen na gebruik of dek het zo af dat je kind er niet ongepland in kan gaan. Zorg ervoor dat er geen regenwater in kan lopen.
 • Bescherm het hoofd met een pet of hoedje, dit helpt om verbranding te voorkomen en geeft verkoeling.

Opnieuw twee nominaties voor Kinderopvang Awards van Tevreden.nl

Junis Kinderopvang is opnieuw genomineerd voor twee Kinderopvangawards van Tevreden.nl! Junis is met het cijfer 8,6 genomineerd voor 'Beste Grote kinderopvangketen van Nederland' en Thema BSO Het Avontuur maakt met een 9,4 kans op de titel 'Beste opvang in de regio Zuid-Holland'.

Uitslag winnaar
Junis Kinderopvang is derde geworden in de categorie 'Beste grote kinderopvangketen en de locatie Het Avontuur (BSO) is wederom tweede geworden! Wij zijn ongelofelijk trots dat we toch weer in de top 3 terecht zijn gekomen!
 

In de regio Zuid-Holland hebben dit jaar 316 locaties, verdeeld over 86 organisaties, meegedaan aan het tevredenheidsonderzoek. In totaal deden er 800 locaties verspreid over heel Nederland mee aan de Kinderopvang Awards. 

Wij willen graag alle ouders bedanken voor het invullen van de enquête. Voor meer informatie over de ‘Kinderopvang Awards 2017’: Tevreden.nl.

Junis op het Zomerspektakel

Ben je op zaterdag 3 juni naar het zomerspektakel in Alphen aan den Rijn geweest? Grote kans dat je Junis daar dan hebt gezien. Midden op het hoofdveld stond onze stand met allerlei activiteiten gericht op kinderen.

De ochtend begon met flinke regenbuien en onweer maar vanaf 13:00 brak het zonnetje door! Er zijn ruim 400 kinderen versierd met Ibiza veren in hun haren. We deelden 500 bellenblazen uit en kinderen hebben zich creatief uitgeleefd met hout en bamboe sticks., En niet te vergeten: onze collega’s hebben non-stop door geschminkt. Dit blijft toch altijd een grote hit voor kinderen! 

Dit jaar werkten we actief samen met Dave Hogenboom van Parkour Disciplines die namens Junis een heus freerunningparcours had neergezet voor de kinderen. Samen wilden we maar één ding: gave sportieve ‘gedurfde’ activiteiten voor de kinderen, zodat zij hun grenzen leren kennen én durven te verleggen.

Ook onze partner BOOST was van de partij. Zij zorgden ervoor dat kinderen Ibiza-bandana’s konden maken en konden bouwen met hout en bamboe sticks.

Bekijk hier een sfeerimpressie!

Eropuit in de zomervakantie - 7 originele uitstapjes

De zomervakantie komt er weer aan! De kinderen zijn vrij van school en dat betekent dat veel ouders deze periode ook een aantal weken vrij zijn om samen met hun kind(eren) door te brengen. Een uitstapje is dan altijd leuk! Wij hebben zeven originele uitstapjes in Zuid-Holland op een rij gezet:

1. Speelbos Bentjungle
Speeltuin Bentjungle van Staatsbosbeheer ligt in het Bentwoud, tussen Zoetermeer en Benthuizen. Dit bos is een vrij nieuw bos, waardoor de bomen nog niet zo hoog gegroeid zijn. Een leuke plek voor kinderen om te slingeren, klauteren en klimmen, maar bijvoorbeeld ook te vliegeren op de grasvelden.

2. Speeltuin De Kievit
In Berkel en Rodenrijs vind je speeltuin De Kievit wat bestaat uit 10.000 m² aan buitenspeelplezier! Je hebt er trampolines, een kabelbaan en ook twee zwembaden. De entreekosten zijn €5,-. Kinderen t/m 2 jaar en opa’s en oma’s mogen gratis naar binnen.

3. Jeu de boer
Trek je oude schoenen maar aan! In Hazerswoude-dorp kun je bij Jeu de Boer een potje boerengolf spelen. De kosten voor kinderen t/m 11 jaar zijn €4,- p.p. Voor volwassenen betaal je €8,-.

4. Natuurspeeltuin Leiderdorp
In de natuurspeeltuin in recreatiepark De Bloemerd in Leiderdorp kunnen kinderen o.a. klimmen in bomen, hutten bouwen en kliederen met water en zand. De entree is gratis.

5. Van Reeuwijk fruit & flowers
Bij Van Reeuwijk fruit & flowers in Abbenes kunnen kinderen, ouders, opa’s en oma’s zelf fruit en groente plukken. Aardbeien, kersen, mini komkommers en nog meer. Samen met je kind(eren) vul je zoveel bakjes als je maar wilt. Aan het einde weeg je het fruit en de groente en reken je het af.

6.Klimpark het Klimeiland
Dit uitje is voor stoere kinderen zonder hoogtevrees! Klimpark Het Klimeiland vind je in recreatiegebied Vlietland en is het eerste grote klimpark in Zuid-Holland. Dit uitje is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en kost €16,- voor kinderen en €20,- voor volwassenen.  

7. Jutterskeet Ome Jan
Bij de Jutterskeet van Ome Jan op het strand van Kijkduin kunnen kinderen op zaterdag- en zondagmiddag helpen strandjutten. Tegen een kleine vergoeding (€5,- per middag) mogen kinderen op pad met een echte metaaldetector. Wat voor schat vind jouw kind?

Vakantie bij Junis!
In de vakanties gaan de BSO-locaties er ook regelmatig lekker op uit. Bijvoorbeeld picknicken in het park, naar het museum of een van bovenstaande activiteiten. Wist je dat je ook vakantieopvang af kunt nemen bij Junis? Je hoeft hiervoor nog geen klant te zijn bij Junis. Met onze Klantenservice bespreek je de mogelijkheden voor jouw kind(eren). Aanmelden voor de zomervakantie kan tot 24 juni.

Zwanger: 6 praktische tips

Je bent zwanger. De hormonen gieren door je lichaam en je bent emotioneler. Natuurlijk kun je niet wachten tot jouw kindje straks in je armen ligt. Toch is het belangrijk om voor de geboorte van je kindje een aantal beslissingen te nemen. 

Wanneer regel ik een verloskundige?
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je op zoek naar een prettige verloskundige. Vaak vind je meerdere praktijken als je googelt bij jou in de buurt. Op de website krijg je een goede eerste indruk. Maar het is ook verstandig om aan familie of vrienden te vragen welke verloskundige zij aanraden. Heb je een keuze gemaakt? Dan wordt de eerste afspraak vaak rond de achtste of tiende week van de zwangerschap ingepland.

Wanneer kan ik de kraamzorg regelen?
De kraamzorg helpt jou en je kindje de eerste dagen na de bevalling. Kun je thuis bevallen? Dan assisteert de kraamhulp ook de verloskundige. Net als de keuze voor een verloskundige, kun je de kraamzorg al vroeg regelen. Ga bij je verzekering na wat de opties zijn. In sommige gevallen krijg je de keuze uit een aantal kraambureaus waar de verzekering mee samenwerkt. In andere gevallen heb je een vrije keuze.

Hoe blijf ik fit tijdens de zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap ben je niet altijd topfit. Bewegen kan je helpen om je beter te voelen. Ben je een fanatieke sporter? Dan kun je de eerste maanden gewoon je normale routine aanhouden. Sport je niet zo veel, dan is het verstandig dit rustig op te bouwen. Let wel op dat je binnen je eigen grens blijft. Drink voldoende en neem tussendoor pauzes. Tip: Mom in Balance organiseert bootcamps speciaal voor zwangere vrouwen in o.a. Alphen a/d Rijn.

Hoe kies ik een leuke naam?
Het nadenken over babynamen is een van de leukste dingen van je zwangerschap. Vroeger werden voornamen vaak doorgegeven van generatie op generatie. Tegenwoordig is de keuze haast eindeloos. Geen naam lijkt te gek! April, Tulp en Denim zijn alle drie bestaande babynamen. Als tegenhang kiezen veel mensen toch ook nog voor oer-Hollandse namen, zoals Guus en Maartje. Op het internet vind je in ieder geval genoeg inspiratie.

Wanneer heb ik recht op verlof?
Ben je een werkende moeder, dan heb je recht op 16 weken verlof. Dit verlof bestaat uit het zwangerschaps- en het bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof neem je vier tot zes weken voor de uitgerekende datum op. Na de bevalling heb je nog recht op tien tot twaalf weken verlof. Het is belangrijk dat je de gewenste verlofperiode op tijd meldt bij je werkgever. Officieel mag je dit tot drie weken voor het verlof aangeven. Bekijk hier de precieze regels.

Kan ik al kinderopvang regelen?
Ja, je kunt al voor de geboorte van je kindje kinderopvang regelen! De kans is groot dat er wachtlijsten zijn. Oriënteer je daarom op tijd op kinderopvangorganisaties bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende opvangvormen. Ga je bijvoorbeeld liever voor gastouderopvang of toch een integraal kindercentrum (IKC) waar samen leren centraal staat? Junis nodigt je uit om eens een kijkje te nemen op een van de locaties. Interesse? Je kunt je hier aanmelden.

 

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Vraag het gratis cadeautje van Junis aan. Deze actie is geldig voor aanstaande moeders die woonachtig zijn in Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop of Rijnwoude. Meer weten over deze actie, lees hier onze voorwaarden.

Wethouder Han de Jager ontvangt 20-puntenplan voor IKC-vorming

Maandag 8 mei overhandigden de besturen van basisonderwijsorganisaties Scope en Morgenwijzer, Junis Kinderopvang en PeuterStart de brochure ‘Op één lijn’ aan wethouder Han de Jager. In de brochure staan twintig punten die uitgangspunt zijn voor de ontwikkeling van en samenwerking bij het oprichten van Integrale Kindcentra (IKC).

In een IKC draait het om ‘samen leren, samen leven’. Onderwijs en kinderopvang bouwen gezamenlijk aan een omgeving die optimale ontwikkelingskansen biedt aan kinderen van 0-13 jaar. De brochure ‘Op één lijn’ bevat de twintig uitgangspunten voor de huidige en toekomstige samenwerking tussen de besturen. Wethouder Han de jager was positief over het initiatief van de organisaties. Hij gaat zich nu buigen over het 20-puntenplan en kijken naar de mogelijkheden voor de gemeente om als samenwerkingspartner aan te sluiten bij de vorming en ontwikkeling van Integrale Kindcentra.

Help, mijn kind klimt in hoge bomen!

Pedagoog Jessica Linting van Junis vertelt:

“Avontuurlijke kinderen, rennend en klimmend in de speeltuin. Duwend, gooiend met takken en klimmend aan de zijkant van de glijbaan omhoog. Van de trapleuning afglijdend en rollend en stoeiend gaan ze door de kamer en lijken soms de risico’s niet te zien. Ouders houden hun hart vast en roepen veelvuldig “Pas op, niet te hoog!”, “kijk uit” en “niet doen”. Verbaasd kijken de kinderen op uit hun spel of gaan geheel in hun eigen wereld door zonder zich iets aan te trekken van wat de volwassene roept. Herkenbaar toch?

Grenzen verleggen 
Je wilt als ouder je kind beschermen tegen pijn en tegelijkertijd ervoor zorgen dat jouw kind zich op allerlei manieren kan ontwikkelen. Hoe kun je er voor zorgen dat dit elkaar niet bijt? Hoe zorg je ervoor dat kinderen risico’s in leren schatten, hun grens leren kennen en die tegelijkertijd steeds weer verleggen?

De peuter of kleuter die zonder mama naar de speeltuin wil gaan of het schoolkind dat via de lantaarnpaal boven op de schuur klimt. Ieder kind zal zijn eigen grenzen verleggen en ieder kind is daarin anders. Waar het ene kind zonder angst de hoogste boom in klimt, staat de ander angstig naar boven te staren. Ook elke ouder is anders en reageert anders. Als ouder weet jij het beste wat jouw kind kan dus luister naar je eigen gevoel wanneer je beslist of iets wel of niet kan.

Voetbaldagen bij voetbalvereniging ARC

ARC voetbaldagen

Op 24 en 25 april waren de voetbaldagen van Junis bij voetbalvereniging ARC.

Op 24 april was het toernooi voor kinderen van 5 tot 8 jaar. De Verrekijker, de Melkweg, de Lapjeskat, Atlantis, 't Kraaiennest, de Klipper, Aquarel, Amarant de Banjerhoeve, Buitenbende, de Boomhut, de Lapjekat en de vrijbuiters deden mee.

En de winnaar was.... Aquarel! Gefeliciteerd!

Op 25 april was het toernooi voor de oudere kinderen, 8+. Aquarel, Avontuur, SuperStijn, Pancratius, BuitenSpel, de Melkweg, ZieZo, het Schateiland, de Klipper, Op Koers, Jip en Janneke, de Adelaars, Oranjestij, en het Kasteel deden mee. 
Ook hier was het heel spannend. De finale was tussen Op Koers en het Schateiland. Op Koers heeft deze gewonnen! Goed gedaan!

Alle kinderen hebben een leuke dag gehad met voetbal en spelletjes. Zeker voor herhaling vatbaar!

Hieronder alle foto's van het toernooi! 

Sportieve zwemdag in Aquarijn

Maandag 24 april organiseerde Junis Kinderopvang samen met Thermen2 een zwemdag voor de kinderen van Junis in zwembad Aquarijn. Tijdens deze zwemdag doken ongeveer 100 kinderen van Junis het water in voor o.a. een sportief potje waterpolo!

De zwemmiddag was een initiatief van BSO Pancratius en Thermen2. Het programma bestond uit vier onderdelen: waterpolo, snorkelen, estafette zwemmen en vrij spelen. Mede dankzij de hulp van vrijwilligers van AZC Alphen was het een leuke, sportieve vakantieactiviteit die voor herhaling vatbaar is! 

Pedagogische kwaliteitsimpuls

Pedagogische kwaliteitsimpuls

Om ook in de komende jaren een betrokken opvoedpartner te blijven voor alle kinderen en ouders is het van belang dat we de (pedagogische) kwaliteit vasthouden en inzetten op vernieuwing in de toekomst. Vanuit die invalshoek gaven we in 2016 het startsein voor een kwaliteitsimpuls om de pedagogiek weer te laten bruisen in onze organisatie. Eén van de speerpunten in dit traject is het project kindbeeld. 

Waarom nadenken en praten over het kindbeeld?

Een kindbeeld vertelt hoe je kinderen en hun ontwikkeling ziet. Dat bepaalt in grote mate de manier waarop je met kinderen omgaat en dus ook hoe wij aankijken tegen onze rol als professionele opvoeder. Zien wij een kind bijvoorbeeld als een afhankelijk iemand, dan willen we dat pedagogisch medewerkers veel doen om je kind te helpen. Als wij denken dat je kind een nieuwsgierige onderzoeker is, dan geven we het de ruimte om te ontdekken en te ontwikkelen. Omdat we weten dat onze visie richting geeft aan alles wat we doen, is het belangrijk om dat kindbeeld  goed te formuleren.

Kindbeelden veranderen

Kindbeelden zijn aan verandering onderhevig en daarom is het goed om regelmatig te kijken of ons kindbeeld nog passend is. Door alle ontwikkelingen in de afgelopen jaren (fusies, samenwerking met scholen in IKC-verband, samenwerking met BOOST-partners, harmonisatie peuterspeelzalen) is dit voor ons weer zo’n moment. Hierbij zijn medewerkers, oudercommissies en de Raad van Toezicht in de afgelopen maanden actief betrokken.

Nieuwsgierig geworden?

Helaas, we kunnen nu nog geen tipje van de sluier oplichten. We kunnen alleen zeggen dat we elk woord voor onze nieuwe kindbeeld hebben gewikt en gewogen. Een bijzonder kindbeeld waarin we ons allemaal herkennen is het resultaat. Binnenkort onthullen we dat als eerste aan medewerkers. Met hen gaan we in de komende periode die begrippen bespreken en verder invullen, zodat het kindbeeld voor hen betekenis krijgt. Daarna komt het moment waarin we iedereen laten weten wat onze nieuwe kindbeeld is. Daar kijken wij vol verwachting naar uit. 

Stem op Junis bij de kinderopvang awards!

Stem op Junis bij de kinderopvang awards!

Vorig jaar beoordeelden jullie (alle ouders) Junis met een 8,8. Met dit prachtige cijfer won Junis Kinderopvang in 2016 de award ‘De Beste Kinderopvangketen van Nederland’! Thema BSO Het Avontuur kreeg een nominatie voor de 'Beste Kinderopvanglocatie van Zuid-Holland'. 

Junis Kinderopvang doet dit jaar weer mee met de kinderopvangawards van Tevreden.nl. Wij vinden het belangrijk om te weten hoe je ons beoordeelt op verschillende gebieden zoals informatievoorziening, veiligheid, medewerkers, beleid etc. De uitkomsten kunnen we gebruiken om onze dienstverlening nog beter af te stemmen op de wensen van jou als klant.  

Op 15 juni worden de awards uitgereikt en het zou natuurlijk mooi zijn als Junis weer één van de winnaars is! Daarom willen we je vragen de vragenlijst in te vullen. Je ontvangt deze een dezer dagen per mail van Tevreden.nl. Het zijn 8 vragen en het invullen duurt ongeveer 2 minuten.

Alvast bedankt voor je medewerking!

BSO Beatrix geopend

BSO Beatrix geopend!

Op 3 april opende Junis een nieuwe BSO in Bodegraven: BSO Beatrix. Deze BSO bevindt zich in De Beatrixschool, naast kinderdagverblijf De Kleine Schat. Het was een hele leuke opening! De kinderen deden allemaal mee aan een dansworkshop en leerden al heel snel hoe je de ‘Wiebelbillenboogie’ danst.

Om deze leuke dans niet meer te vergeten, ontvingen de kinderen van groep 1 en 2 en van de BSO gezamenlijk het boek ‘Wiebelbillenboogie’. Daarna mochten alle kinderen samen een lint doorknippen en was de BSO officieel geopend. Het middagprogramma ging feestelijk door met leuke activiteiten bij de BSO en in de speelzaal. De dag vloog voorbij!

Geke van der Ent is de pedagogisch medewerker van BSO Beatrix. Zij heeft zich de afgelopen weken ontzettend ingezet om de BSO goed in te richten en kijkt uit naar een leuke tijd met de kinderen op deze nieuwe plek.

We wensen de kinderen en Geke veel plezier bij BSO Beatrix!

Nationale pannenkoekendag - drie gezonde recepten van Kookclub Puur Natuur

Vandaag is het Nationale Pannenkoekendag! We vieren deze dag in Nederland sinds 2007. Door het hele land bakken kinderen op school of bij de kinderopvang pannenkoeken voor ouderen. Zomaar! Om de ouderen in het zonnetje te zetten.

Een pannenkoek is volgens het woordenboek een in een koekenpan gebakken (dunne) meelkoek. Een eeuwenoud geliefd product. Kinderen zijn er vaak dol op!

Zo ook de kinderen van Kookclub Puur Natuur van buitenschoolse opvang Amarant. Zij zetten voor jullie een aantal gezonde, originele pannenkoekenrecepten op een rijtje. 

Weet jij ook nog een lekker en verantwoord recept voor pannenkoeken? Laat het ons weten op Facebook!

Geslaagde ochtend bij 20 van Alphen

Het was een geslaagde ochtend bij de 20 van Alphen op 5 maart. Meer dan zeventig kinderen van Junis stonden aan de start van de 1 of 2,5 km! 

Alle kinderen hebben hard hun best gedaan en een mooie medaille ontvangen. Tot volgend jaar! 

 

Junis Kinderopvang traint voor de 20 van Alphen

Junis Kinderopvang bereidt zich weer enthousiast voor op de 20 van Alphen! Professionele hardlopers Barry Spaargaren en Liselotte van den Berg bezochten afgelopen weken verschillende locaties om te trainen met de kinderen. Met leuke hardloop- en beweegspelletjes oefenen de kinderen voor de 1km of 2,5km op 5 maart.

Atletiekvereniging AAV’36
Na het succes van vorig jaar organiseert Junis ook dit jaar weer een trainingsmiddag bij atletiekvereniging AAV’36. Op donderdag 2 maart staan er verschillende trainers van de vereniging klaar om de kinderen te helpen bij de laatste voorbereidingen voor de 20 van Alphen.

Lekker bewegen is gezond
Junis Kinderopvang vindt bewegen erg belangrijk. In de voorjaarsvakantie staan er bijvoorbeeld leuke activiteiten op het programma in het teken van atletiek. Met sportieve activiteiten als deze stimuleren we de kinderen om lekker te bewegen en mee te doen aan sportevenementen zoals de 20 van Alphen. 

Met de Stint naar zwemles!

Sinds januari biedt Junis vervoer aan vanuit locatie De Verrekijker naar zwemles in zwembad De Hoorn. De zwemles is van 17.00-18.00 uur. De kinderen vertrekken rond 16.15 uur met de Stint vanaf BSO De Verrekijker. Twee pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen naar de zwemles en de ouders halen hun kind op in het zwembad. Zwemles via de BSO betekent meer vrije tijd voor de ouders en het gezin. Dit is voor iedereen een win-win situatie! 

Moeder van Lise: "Wij zijn heel positief over de zwemles op deze manier echt een fantastische service en onze dochter gaat nu zelfs met veel plezier naar zwemles! " 

Meer weten over De Verrekijker? Bekijk de locatiepagina! 

20 van Alphen

Op zondag 5 maart vindt de 20 van Alphen van 2017 plaats. Junis vindt beweging belangrijk voor kinderen en organiseert daarom verschillende hardloopactiviteiten ter voorbereiding op de wedstrijd van 5 maart. We trainen op verschillende locaties onder leiding van professionele hardlopers en in de voorjaarsvakantie staat er een atletiekmiddag bij AAV’36 op het programma.

Hardloopclinics
Barry Spaargaren (ouder van Guusje van locatie De Eekhoorn) geeft samen met Liselotte van den Berg een aantal hardloopclinics op Junis locaties. Barry en Liselotte maken deel uit van een professioneel hardloopteam en staan zelf op 5 maart aan de start van de 20 km. Met leuke renspelletjes trainen de kinderen hun conditie en hebben ze vooral een gezellige, sportieve middag.

Atletiektraining bij AAV’36
Na het succes van vorig jaar organiseren we ook dit jaar weer een trainingsmiddag bij atletiekvereniging AAV’36. Op donderdag 2 maart staan er verschillende trainers van de vereniging klaar om de kinderen te helpen bij de laatste voorbereidingen voor de 20 van Alphen. De training vindt plaats van 16.00 – 17.00 uur. Verschillende BSO-locaties doen mee! Je kunt op de BSO-locatie van je kind navragen of de BSO meedoet.

Is je kind op de 2 maart niet op de BSO, maar wil hij of zij wel graag meedoen? Dat kan! Je kunt dan op eigen gelegenheid aansluiten bij de training.

Ontvang een T-shirt!
Doet jouw kind mee met de 1km of 2,5km? Stuur de bevestiging van de inschrijving én de kledingmaat van je kind uiterlijk 23 februari naar marcom@junis.nl! Er ligt dan op 5 maart een leuk T-shirt klaar bij de Junis kraam in het Burgemeester Visserpark.

Vernieuwing Kindercentrum De Lapjeskat

Vanaf 20 februari zijn de kinderen van basisscholen An Noer, Het Spinnewiel, Het Baken, Het Nieuwe Ambacht en de 8+ers van De Jenaplaneet van harte welkom bij de vernieuwde Lapjeskat! Dansen op het podium, koken in de Kookruimte of creatief aan de slag in het Atelier. Het kan allemaal!

Ruimtes
We zijn benieuwd wat de kinderen vinden van de nieuwe locatie en alle nieuwe activiteiten. Zo kunnen zij daar bijvoorbeeld straks koken en gebruik maken van echte naaimachines in het atelier! Er is zelfs een ruimte speciaal ingericht voor make-overs en de kinderen kunnen fijn relaxen in de Chill-ruimte.

BSO De Lapjeskat locatie Jenaplaneet
De BSO in basisschool De Jenaplaneet is voor kinderen tot 8 jaar en blijft voorlopig BSO De Lapjeskat locatie Jenaplaneet heten.
 

Parkfilmhuis draait film Uilenbal voor BSO De PaddenPoel

Dinsdag 3 januari bracht BSO De PaddenPoel een bezoekje aan het Parkfilmhuis om de film Uilenbal te bekijken. Wat erg leuk was: het Parkfilmhuis draaide de film speciaal voor de kinderen van De PaddenPoel!

De film Uilenbal is een Cinekid film en sluit erg mooi aan bij de natuur BSO. De kinderen kregen de kans om een individuele beoordeling te geven aan de film en de beoordelingen waren allemaal erg enthousiast! 

 

Populaire babynamen bij Junis in 2016

Daan staat op dit moment bovenaan in de lijst van populaire jongensnamen in Nederland en Anna scoort bij de meisjesnamen het hoogst. Maar welke namen waren in 2016 erg populair bij de Junis baby’s? Wij zetten de populairste namen op een rijtje.

Opvallend: er waren dit jaar veel verschillende namen bij Junis. In totaal 267! 

Jongensnamen
Bij de jongens waren de namen Noah en Sven populair. Deze namen werden beide aan vier baby's gegeven! Onderstaande namen kwamen drie keer voor:

 • Daniël
 • Sam
 • Stijn
 • Mats

Meisjesnamen
Onderstaande meisjesnamen kwamen twee keer voor dit jaar. Geen enkele meisjesnaam kwam meer dan twee keer voor.

 • Amy
 • Bodile
 • Emma
 • Phileine
 • Noraly
 • Jill
 • Nora
 • Jolien
 • Kate
 • Lisa
 • Isabella
 • Fenne
 • Lina
 • Jasmijn

De lijst is gebaseerd op de baby’s die bij Junis staan ingeschreven en in 2016 zijn geboren.

Bron: Sociale Verzekeringsbank, 
http://www.svb.nl/int/nl/kindernamen/

Pedagogisch medewerker Ria Bode verkozen tot bedrijfshulpverlener van 2016

Pedagogisch medewerker Ria Bode verkozen tot bedrijfshulpverlener van 2016

Ria Bode, pedagogisch medewerker bij Kindercentrum De Verrekijker van Junis Kinderopvang, is door 112bhv.nl verkozen tot bedrijfshulpverlener (bhv’er) van het jaar 2016.

Dinsdag 20 december verblijdde Marjon Jager van 112bhv.nl Ria tijdens haar werk bij kindercentrum De Verrekijker. De verbaasde en verraste Ria reageerde enthousiast: “BHV is niet alleen ontzettend belangrijk, maar ook heel erg leuk om te doen”. Ria is persoonlijk gedreven om veel aandacht aan BHV te besteden. Zij traint ook nieuwe werknemers van Junis Kinderopvang. Ria’s collega’s reageerden minder verbaasd: “Ria is een kei in BHV. Ze controleert alles en is erg alert, wij zijn blij met haar!”

Marjon Jager feliciteerde Ria met een cadeaukaart en een taart, die meteen werd aangesneden! Ria is trots op haar oorkonde: “Deze hang ik aan de muur, zodat iedereen hem kan zien!”

Feestelijke ondertekening in de Stint!

Ondertekening samenwerking tussen Junis Kinderopvang en Prinses Beatrixschool in Bodegraven

Op maandag 19 december is een Integrale Kind Centrum (IKC) intentieverklaring ondertekend door de directeur-bestuurder van Junis Kinderopvang en de directeur-bestuurder van Stichting de Vier Windstreken waar de Prinses Beatrixschool onder valt in Bodegraven. Deze ondertekening vond op feestelijke wijze plaats in de hal van de Beatrixschool. De kinderen van zowel de school als van het kinderdagverblijf werden betrokken bij deze ondertekening.

In de hal van de Prinses Beatrixschool werd een Stint (elektrische bolderkar) van Junis Kinderopvang neergezet waarin de ondertekening door Marie-Louise van Mourik en Arjen van Duijvenbooden plaatsvond. 

De hal was feestelijk versierd en na de ondertekening werden ballonnen met confetti doorgeprikt door de kinderen. De kinderen van Kinderdagverblijf De Kleine Schat en kinderen van de Beatrixschool waren aanwezig bij deze feestelijke ondertekening. De kinderen kregen na de confettiknal een gezonde snack aangeboden.

Het opzetten van IKC’s wordt aangespoord door de overheid en staat op menig partijprogramma’s. De mogelijkheid om ouders en kinderen opvang en onderwijs te bieden op één locatie biedt tal van voordelen. Het is daarom een streven van Junis Kinderopvang om veel aandacht te besteden aan het opzetten van IKC’s. 

Feestelijke opening PeuterStart Poespas!

Vandaag is op feestelijke wijze in de Alphense Montessori, de locatie PeuterStart Poespas geopend! Een feest voor alle kinderen met eerst een poppenkastvoorstelling. Daarna werd er gedanst, gezongen en geknutseld. De kinderen van de bovenbouw hielpen en begeleiden de allerkleinsten van de peuterstartgroep met allerlei activiteiten. Op het schoolplein is op symbolische wijze de PeuterStart groep geopend met het doorknippen van een lint. De kinderen liepen door een heuse regenboog terug naar hun lokalen. Voor kinderen ouders en belangstellenden was er verfrissing en wat lekkers in de aula.

Ladiesnight Stijntje Stoer 2016

Afgelopen 16 november hebben we weer een ladiesnight gehouden bij Kindercentrum Stijntje Stoer. En ook dit jaar was het weer een groot succes!  Als echte “ladies” werd iedereen ontvangen. Het pad was verlicht met allemaal kaarsjes en bij binnenkomst werd iedereen verrast door een gezellige warme sfeer.  Vijftien verlichte kraampjes met veel leuke en ook erg lekkere decemberpresentjes. Waaronder sieraden, kleding, kinderkleding, feestworkshops, chocola, massages, tassen, boeken en heerlijke taarten. Te veel om op te noemen. En natuurlijk was er gelegenheid voor een hapje en een drankje en een eventuele fotoshoot bij Carmen Huisman fotografie. Genoeg dus om je als “lady” een avondje bezig te houden! De goodiebag die aan het eind werd ontvangen, maakte de avond compleet! 

Lampionnenoptocht Katrijn

Kinderdagverblijf Katrijn organiseerde 10 november weer een vrolijke en sfeervolle lampionnenoptocht!

Als eerste gingen zij naar het Bospark waar een aantal pedagogische medewerkers gecamoufleerd tussen de bladeren verstopt zaten. Als ze ontdekt waren door de kinderen, droegen zij een gedichtje voor. Daarna gingen de kinderen naar twee vaste adressen, waar zij een liedje zongen in ruil voor een mandarijntje of iets anders lekkers.

Het was een geslaagde avond!

BSO draagt bij aan belangrijke sociale ontwikkelingen

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen dat de bso bijdraagt aan belangrijke sociale ontwikkelingen! 

Dit heeft een nieuwe studie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) geconcludeerd. Zij onderzochten hoe de sociale ontwikkeling van kinderen in de buitenschoolse opvang (bso) eruit ziet. 

"Van der Schaaf concludeerde dat de bso bij uitstek de omgeving is waar kinderen tussen de vier en acht jaar zich sociaal ontwikkelen." 

Lees hier het hele artikel!

Scholingsavond gastouders Z'even Zien

Scholingsavond Z'even Zien

Op woensdag 26 oktober en dinsdag 1 november heeft een deel van onze gastouders deel genomen aan de scholingsavond Z'even zien.
Saskia Wiegel van Expeditieopvoeden heeft ons op een inspirerende manier meegenomen in de pedagogische visie van Junis Kinderopvang.
Het was een gevarieerde avond die door de aanwezige gastouders als zeer leerzaam werd ervaren. Ze deden enthousiast mee en stonden open voor de informatie..

Enkele reacties van gastouders,

Julia Vaesen: "Naast dat de trainingavond erg gezellig was, heb ik er weer veel van opgestoken. Hoe maak je gebruik van de brillen Z'even zien, en waarom is het zo belangrijk. Tussendoor even contact met de andere gastouders, fijn om ideeen uit te wisselen en ervaringen te delen. Na veel informatie en ook actieve opdrachten ben ik weer enthousiast en vol nieuwe ideeen naar huis gegaan."

Rachel Klaver: "Ik vond het een leerzame leuke avond, vooral dat we niet alleen moesten luisteren naar informatie, maar ook veel doen. Daar leer je toch altijd het meest van. Ook het spreken van andere gastouders en ervaringen delen vond ik als startende gastouder heel prettig.
Zo kun je de do,s en don,ts van iemand horen die al langer gastouder is. Leuke tips gekregen voor activiteiten!"

Femke Puister: "Dinsdagavond training gehad over Z'even zien, een ontzettend leerzame maar ook gezellige avond. De trainster deed dit met veel enthousiasme en bracht dit ook over op ons.
Spelenderwijs weer veel geleerd. Dank!"

Opening Kindercentrum Zeester

Junis Kinderopvang opent een nieuwe locatie:

Kindercentrum Zeester!

Op maandag 24 oktober was er op de Prinses Marijkestraat in Alphen aan den Rijn een feestelijke opening van het nieuwe Junis kindercentrum in basisschool Samen op Weg.

In het bijzijn van ouders en andere belangstellenden onthulden de kinderen van deze nieuwe locatie het bord bij de ingang geheel op passende wijze door zeesterren van het bord te halen. Vervolgens kon iedereen een kijkje nemen in het kindercentrum en stond er taart klaar.

Kindercentrum Zeester

Kindercentrum Zeester biedt PeuterStart en buitenschoolse opvang (BSO) aan. PeuterStart Zeester is bedoeld voor peuters vanaf 2 jaar om hen spelenderwijs voor te bereiden op school. BSO Zeester is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar van basisschool Samen op Weg, basisschool De Tamboerijn en De Groen van Prinstererschool en is geopend op maandag, dinsdag en donderdag. Ben je benieuwd naar Kindercentrum Zeester? Neem contact op met de klantenservice via 0172 – 745 850.

Geslaagde voetbaldagen bij ARC

Sportieve voetbaldagen voor kinderen van Junis  bij ARC!

Vorige week voetbalden ongeveer 300 kinderen van Junis Kinderopvang tijdens een sportief toernooi bij sportvereniging ARC. De kinderen speelden verschillende balspellen en deden mee aan korte wedstrijden.

Samenwerking ARC en Junis

Een pedagogisch medewerker van Kindercentrum Atlantis organiseerde in de meivakantie samen met voetbalvereniging ARC een voetbaldag voor de kinderen van Atlantis en De Melkweg. Dit was erg succesvol! De kinderen vonden het erg leuk en hebben sportief meegedaan. Ook was de voetbalvereniging erg enthousiast over de samenwerking.

Naar aanleiding van deze dag is het idee ontstaan voor twee voetbaldagen voor meerdere locaties van Junis. In totaal hebben er ongeveer 300 kinderen deelgenomen. Tussen het sporten door kregen de kinderen een gezond tussendoortje van supermarkt Hoogvliet.

Twee voetbaldagen
Het toernooi was verdeeld in twee dagen. Dinsdag 18 oktober speelde de kinderen van 5 tot en met 7 jaar tegen elkaar en donderdag 20 oktober waren de 8+ers aan de beurt. 

Sportieve voetbaldagen bij ARC

In de herfstvakantie (18 en 20 oktober) organiseert Junis in samenwerking met voetbalvereniging ARC twee voetbaldagen voor de BSO kinderen van Junis. De kinderen zullen sportieve balspelletjes doen en verschillende wedstrijden tegen elkaar spelen. 

Samenwerking

Pedagogisch medewerker Janneke Goudkuil van Atlantis organiseerde in de meivakantie samen met voetbalvereniging ARC een voetbaldag voor de kinderen van Atlantis en De Melkweg. Dit was erg succesvol! De kinderen vonden het erg leuk en hebben sportief meegedaan. Ook was de voetbalvereniging erg enthousiast over de samenwerking.

Naar aanleiding van deze dag is het idee ontstaan voor twee voetbaldagen voor heel Junis breed. In totaal worden er 300 kinderen verwacht, verdeeld over de twee dagen.

Deelnemende locaties:

Dinsdag 18 oktober (5- tot 7-jarigen)

 • De Boomhut
 • Jip en Janneke
 • 't Kraaiennest
 • De Verrekijker
 • Oranjestijn
 • ZieZo
 • Atlantis
 • De Melkweg
 • De Buitenbende
 • Aquarel
 • Op Stelten
 • De Klipper

Donderdag 20 oktober (8+)

 • Avontuur
 • Pancratius
 • BuitenSpel
 • De Verrekijker
 • Op Koers
 • ZieZo
 • De Melkweg
 • Superstijn
 • Aquarel

Junis wint Award!

Junis Kinderopvang wint de Award: ‘Beste Kinderopvangketen van Nederland’!

Ouders beoordelen Junis als beste kinderopvangorganisatie!

Maandag 27 juni heeft Tevreden.nl de kinderopvang awards uitgereikt aan de winnaars. De uitreiking vond plaats in Corpus te Oegstgeest. Junis Kinderopvang was genomineerd in de categorie 'Beste Kinderopvangketen van Nederland' en onze thema BSO Het Avontuur maakte kans op de titel 'Beste Kinderopvanglocatie van Zuid-Holland'. Klik hier voor het persbericht!

Persbericht van Tevreden.nl
Infographics Tevreden.nl
Link naar Opiness

Junis Kinderopvang is genomineerd voor twee ‘Kinderopvang Awards 2016’!

Junis Kinderopvang is met het cijfer 8,6 genomineerd in de categorie 'Beste Kinderopvangketen in Zuid-Holland' en onze thema BSO Het Avontuur maakt met een 9,1 kans op de titel 'Beste Kinderopvanglocatie van Zuid-Holland'.

Vanaf 18 april tot 17 juni 2016 konden alle kinderopvanglocaties in Nederland meedingen naar de prijs voor de beste BSO, kinderdagverblijf, gastouderbureau of peuterspeelzaal. In de week van 23 mei is er een enquête verstuurd aan alle ouders. De vragen waren: welk cijfer geeft u in het algemeen aan deze kinderopvang? Hoe beoordeelt u het beleid, de locatie, de medewerkers, de informatievoorziening en de veiligheid?
 
We zijn erg trots en willen graag alle ouders bedanken voor het invullen van de enquête. Aanstaande maandag 27 juni worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de ‘Kinderopvang Awards 2016’ door Tevreden.nl.

Klik hier voor het persbericht van Tevreden.nl
 

Best of Both Worlds

Deze week kwam het onderwijsrapport van de OESO uit. Nederland komt er helemaal niet bekaaid van af, maar het rapport signaleert wel een aantal gemiste kansen. Eén daarvan betreft het voorschoolse onderwijs. De OESO doet de dringende aanbeveling om de kinderopvang meer bij het onderwijs te betrekken. Een advies naar mijn hart, want dat is ook precies wat wij beogen met de ontwikkeling van Integrale Kindcentra (IKC).

Lees meer

Foto: ANP

Kinderopvangtoeslag volgend jaar omhoog

Ouders, van wie de kinderen naar de opvang gaan, gaan vanaf volgend jaar extra kinderopvangtoeslag ontvangen. De toeslag gaat fors omhoog.
Een gezin, waarvan de kinderen naar een dagopvang gaan, met een gezamenlijk inkomen van €50.000,- krijgt volgend jaar €179,- meer. Voor gezinnen, met hetzelfde inkomen, waarvan de kinderen naar de buitenschoolse opvang gaan, levert het een voordeel van €359,- op.

Alle ouders krijgen meer!
Alleenstaande ouders met een minimumloon en gezinnen met middeninkomens/ hoge inkomens krijgen de meeste toeslag. Gezinnen met een salaris van €120.000,- met kinderen op de dagopvang, krijgen €944,- extra. Met kinderen op de buitenschoolse opvang is dat voordeel €668,-. De precieze bedragen verschillen en zijn afhankelijk van het inkomen van de ouders, de tarieven van de kinderopvang of buitenschoolse opvang en hoeveel kinderen je er naartoe brengt. Eén ding kan met zekerheid gezegd worden: alle ouders ontvangen straks meer toeslag!

Maximumuurtarief
De verhoging van de toeslag wordt gebaseerd op het maximumuurtarief. Die stijgt namelijk van €6,89 naar €7,18. Als een kinderopvang met de uurprijs boven dit tarief zit, komt dit voor rekening van de ouders zelf.

Belastingplan
Vanwege eerdere bezuinigingen daalde het gebruik van de kinderopvang. Om deze reden is er €200,- miljoen extra beschikbaar gesteld voor kinderopvang. Dit jaar steeg de kinderopvangtoeslag ook al fors. 

Bron: RTL Nieuws

Junis doet mee met de Kinderopvang awards!

Junis Kinderopvang doet mee met het tevredendheidsonderzoek van Tevreden.nl. Het is een landelijk onderzoek. Wij als organisatie vinden het belangrijk om te weten hoe u ons beoordeelt op verschillende gebieden zoals informatievoorziening, veiligheid, medewerkers, beleid etc. De uitkomsten kunnen we gebruiken om onze dienstverlening nog beter af te stemmen op de wensen van u als klant.   

Voor een zo goed mogelijk beeld willen wij u vragen om de gestuurde lijst in te vullen. Het zijn maar 8 vragen en kost ongeveer 2 minuten van uw tijd!

Alvast bedankt voor uw medewerking!

 

 

Kindercentrum Atlantis, De Planeten en De Satellieten hebben verschillende voetbalspellen gespeeld bij Sportvereniging A.R.C.

Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen in de frisse buitenlucht en bewegen is goed voor de gezondheid en de totale ontwikkeling van kinderen. Bij Junis Kinderopvang wordt zoveel mogelijk ingespeeld op die behoefte. Afgelopen week is er een voetbaldag georganiseerd door zowel Kindercentrum Atlantis als BSO De Melkweg in samenwerking met Sportvereniging A.R.C.

Donderdag 28 april was het dan zover, de voetbaldag bij Sportverenging A.R.C. 40 kinderen van Kindercentrum Atlantis en 20 kinderen van De Planeten en De Satellieten (BSO De Melkweg) mochten deelnemen aan acht spellen, die vanuit A.R.C. waren georganiseerd. Zo was de uitdaging voor de kinderen om onder andere de bal tegen het net te schieten zonder de grond te raken, voetbal golf te spelen waarbij de bal in een bepaald vak geschoten moest worden, penalty’s schieten en ‘Belgisch’ voetballen waarbij de ruggen van de doelen naar elkaar toe stonden. Natuurlijk hebben de 40 kinderen van voetbalvereniging A.R.C. ook meegedaan. En hun kunsten met de bal getoond.

De kinderen stonden vanaf ’s ochtends vroeg al te popelen om naar het voetbalveld te gaan. Bij binnenkomst op het verblijf, vroegen de kinderen: ‘Hoe lang moeten we nog wachten?’
Eenmaal op het voetbalveld hebben de kinderen van Junis Kinderopvang onder leiding van stagiaires Sport & Bewegen de diverse spellen gespeeld.
Na afloop werd het winnende groepje beloond met een officiële A.R.C. sjaal en kregen alle kinderen een mooi voetballetje. Alle deelnemende partijen kunnen terugkijken op een succesvolle en energievolle dag.

‘Wanneer is de volgende voetbaldag?’

Allereerste IKC wordt geopend in Bodegraven

Allereerste IKC wordt geopend in Bodegraven

De Pax Christischool en Noorderbreedte, locatie van Junis Kinderopvang, hebben de handen in één geslagen. Maandag 23 mei 2016 vindt de opening plaats aan de Eendrachtsweg.

Bij een IKC is het van belang, dat er zowel voor het kind minder versnipperende voorzieningen zijn. En er is belang voor de ouders, omdat er een goed dagarrangement wordt aangeboden waarin opvang en onderwijs centraal staan. Het idee om een IKC te realiseren, is ongeveer een jaar geleden door beide partijen geopperd.
Chanine Noura, directeur van de Pax Christischool en Danielle Baas, clustermanager in Bodegraven, zien hier allebei de toegevoegde waarde van in. ,,Vanuit de gedachte kind centraal zijn zowel onderwijs als kinderopvang aan elkaar verbonden. Een vloeiendere overgang tussen onderwijs en kinderopvang is wenselijk. Daarnaast zijn er vanuit de samenleving meer verwachtingen aan het onderwijs waarin we op deze manier voldoen. Vanuit deze gedachte zijn we gaan kijken hoe we de locatie Noorderbreedte, die nu gehuisvest is in de Pax Christischool, verder kunnen gaan uitbreiden naar kinderopvang vanaf 0 jaar. Doordat kinderen vanaf 0 jaar bij het IKC terecht kunnen, verloopt de overgang naar de bassischool bijna naadloos. Ze kennen de omgeving immers al. Dat geeft zowel de kinderen als de ouders een geborgen en veilig gevoel.’’

Voor het bedenken van een nieuwe naam is aan de ouders de vraag gesteld mee te denken over een nieuwe naam. Gekoppeld aan een ludieke actie zijn er tientallen reacties binnengekomen. Daaruit is uiteindelijk unaniem gekozen voor IKC Schatrijk. Ouder Stefana Bisschop heeft hiermee vier kaarten gewonnen voor Musical Rapunzel in Theater Castellum. 

Het servicebureau van Junis is verhuisd

Het servicebureau van Junis Kinderopvang is op 30 en 31 maart verhuisd naar het kantoorpand aan de Zuidpoolsingel in Alphen aan den Rijn. 

Het kantoorpand Rijnstaete waarin het servicebureau van Junis gevestigd zat, zal in 2016 en 2017 omgebouwd worden tot een appartementencomplex. De verwachting is dat de eerste bewoners er in 2017 in kunnen.

Zuidpoolsingel
Het servicebureau van Junis is gevestigd op de 1e verdieping van het kantoor aan de Zuidpoolsingel en is gemakkelijk per auto te bereiken via de Australiëlaan. Ook ligt het kantoorpand dichtbij het Alphense station, waardoor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer ook gemakkelijk is.

Het nieuwe bezoekadres:
Junis Kinderopvang
Zuidpoolsingel 6
2408 ZE Alphen aan den Rijn

De postbus blijft ongewijzigd.

Naheffingen kinderopvangtoeslag bleken onterecht

Begin januari hebben wij een bericht gedeeld over de door veel ouders ontvangen 'hoge naheffing kinderopvang toeslag 2014'. In dit bericht stond een stappenplan voor het maken van bezwaar en met succes! De bezorgde ouders die zich begin dit jaar meldden vanwege onterechte naheffingen voor kinderopvangtoeslag, hadden veelal gelijk. Ze hadden de naheffing over 2014 niet mogen krijgen.

Dit maakte staatssecretaris van Financiën Wiebes bekend tijdens het Algemeen Overleg kinderopvang. Hij gaf toe dat er fouten zijn gemaakt bij de Belastingdienst met dit dossier. Begin 2016 ontvingen duizenden ouders een forse naheffing van kinderopvangtoeslag over het jaar 2014. Sommige ouders moesten tot 11.000 euro terugbetalen. BOinK, de belangenvereniging voor ouders, werd in die periode platgebeld.

Excuusbrief

‘Ja de Belastingdienst maakt fouten, maar ze durven hier wel voor uit te komen en een excuusbrief te sturen’ zei Wiebes tijdens het Algemeen Overleg. De bezwaren die ouders instuurden, bleken bijna allemaal terecht. Zij kregen uitsluitsel van betaling en in veel gevallen kregen ze geld teruggestort. ‘Bijna niemand heeft uiteindelijk iets hoeven te betalen’, aldus Wiebes.

Bron: Kinderopvang TOTAAL

Junis kinderen renden mee met 20 van Alphen

Gisteren (6 maart) vond de jaarlijkse 20 van Alphen plaats. Met ongeveer 60 kinderen en 40 ouders rende Junis mee met de 1km en de 2,5km. Het was een geslaagde ochtend en alle kinderen gingen met een welverdiende medaille weer naar huis! 

Kinderen trainen voor de 20 van Alphen bij AAV’36

Junis Kinderopvang vindt bewegen erg belangrijk en doet daarom dit jaar weer mee aan de 20 van Alphen. Op zondag 6 maart zal er een groep van 60 kinderen van Junis aan de start staan bij de 1 en 2,5km. Om goed voorbereid te kunnen starten, organiseerde Junis in samenwerking met de atletiekvereniging AAV’36 een trainingsmiddag in de voorjaarsvakantie.

 

Brand op de locatie De Verrekijker

Afgelopen nacht heeft er een brand gewoed bij kindercentrum De Verrekijker. Er zijn gelukkig geen ongevallen. De brand is waarschijnlijk ontstaan in een voorraadhok op de 1e etage, dit wordt nu nader onderzocht. De brandweer heeft snel kunnen ingrijpen, de schade is daardoor relatief beperkt gebleven. Vooral het dak en de ruimtes daaromheen zijn aangetast en er is rook- en waterschade. Wij gaan er nu alles aan doen om ervoor te zorgen, dat het gebouw weer zo snel mogelijk hersteld wordt. De kinderen worden vandaag opgevangen bij de Junis-locatie De Toverballenboom en in de school het Mozaiek bij De Banjerhoeve.

Junis overhandigt cheque €6000 aan Het Vergeten Kind

In 2015 zette Junis Kinderopvang zich met het Tussen Kunst & Kids project in voor het goede doel Het Vergeten Kind. Er is geld ingezameld, waarvan een deel is gebruikt voor het organiseren van leuke activiteiten voor ‘vergeten kinderen’ uit jeugdzorginstellingen Cardea en Horizon. Het resterende bedrag is donderdag 28 januari bekend gemaakt tijdens de afsluiting van het project bij Horizon. Het eindbedrag bedraagt €6000 en wordt gedoneerd aan de stichting Het Vergeten Kind. Ook ontvingen Cardea en Horizon tijdens deze afsluiting een bijzondere verrassing, samengesteld door het Tussen Kunst & Kids-team van Junis Kinderopvang.

Hoge naheffing kinderopvangtoeslag 2014? Wat te doen?

Veel ouders hebben van de Belastingdienst een onwaarschijnlijk hoge naheffing voor de kinderopvangtoeslag 2014 ontvangen. Op basis van de aangeleverde gegevens van de kinderopvangorganisaties zijn definitieve berekeningen gebaseerd op onvolledige of onjuiste informatie. De Belastingdienst/Toeslagen heeft geen inzicht in wèlke definitieve berekeningen gebaseerd zijn op onjuiste gegevens, daarom is het nodig dat u zelf actie onderneemt.

Natuur op locatie

Samen met Gerda Bonninga (Coördinator Jeugdwerkgroep IVN Alphen aan den Rijn) hebben we natuuractiviteiten op locatie bedacht. Deze gaan we Junis breed inzetten.

 

Kinderboekenweek 2017

Thema's 'Gruwelijk eng' en 'Bibbers in je buik'

Van 4 tot 15 oktober 2017 is het weer Kinderboekenweek. Met de thema’s ‘Gruwelijk eng’ en ‘Bibbers in je buik’ zijn er volop activiteiten op scholen, in bibliotheken, op de kinderopvang of bij de gastouder om lezen bij kinderen te stimuleren. Heeft jouw kind er al zin in? Of is het thema voor jouw kind best een beetje spannend?

Spoken bestaan niet
Dat weten we allemaal. Alleen voor jonge kinderen is dat niet zo simpel. Zij weten nog niet goed wat echt is en wat fantasie. Ze geloven dat er een krokodil onder je bed woont of wapperende gordijnen door de wind echte spoken zijn. Daar kan je kind best bang van worden. Vaak gaat deze angst vanzelf over en is het voor je kind voldoende als je die angst serieus neemt.

Samen boekjes lezen rond het thema bang zijn helpt ook. Lekker dicht tegen je aan, leert je kind zo om met die spanning om te gaan. Is het verhaal dan toch te spannend dan helpt een grapje vaak om de spanning te doorbreken. Ook een andere toon, andere woorden of het verhaal een beetje aanpassen maakt het verhaal voor je kind misschien een beetje minder spannend.

Enge verhalen
Als kinderen ouder zijn kan wat griezelen geen kwaad. Een beetje bang zijn is voor hen niet erg. Soms geeft angst zelfs een fijn gevoel van sensatie, zoals bij een ritje in een achtbaan. Door enge verhalen kan je kind op een veilige manier kennismaken met de emoties die het daarbij voelt. Zo ontdekt het zelf hoeveel spanning leuk is en hoeveel niet meer.

Wanneer je kind spannende verhalen interessant vindt, dan kun je die het beste eerst samen lezen. Zo zie je de reactie van je kind op het verhaal. Door vragen te stellen over de karakters in het boek of te bedenken wat er gaat gebeuren, verlaag je de spanning en kan je kind meer grip op zijn emoties krijgen. Kinderen vinden de spannende plaatsjes soms nog enger dan het verhaal zelf. Ze kiezen dan graag zelf of ze die plaatjes willen zien.

Geen paniek
Alle kinderen zijn soms bang. Dit hoort er bij. Je helpt je kind als je hier met elkaar over praat. Aandacht hiervoor, troost en inlevingsvermogen geeft je kind steun om te vertellen waarvoor het bang is of waar het tegen op ziet. En een opmerking als ‘Iedereen is wel eens bang’ helpt veel beter dan goedbedoeld relativeren. Zo ervaart een kind dat bang zijn niet raar is. Als je kind, zelf de oplossing bedenkt om met de spanning om te gaan, krijgt het vanzelf meer controle over het gevoel van bang zijn. Dat helpt de meeste kinderen door een angstige fase heen.

Buitenslapen is gezond!

Frisse lucht is gezond voor ons. Dus waarom binnen slapen als het ook buiten kan? Zo denken steeds meer kinderopvangen met name Scandinavië en ook in Nederland. Ze laten de kinderen buiten in een speciale hutjes hun middagdutje doen. Ook bij Junis hebben wij verschillende locaties waar kinderen kunnen buitenslapen o.a. bij De Eekhoorn en De Toverballenboom. Hoe goed is dit echt voor een kind? Editie.nl schrijft er het volgende artikel over.

Buitenslapen

Werken en leren bij Junis

De economie trekt weer aan en de vraag naar kinderopvang groeit mee. Meer kinderen op de locaties betekent ook meer werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden in onze branche. Ook Junis investeert in het opleiden van nieuwe medewerkers. 

Het kan zijn dat je binnenkort een nieuw gezicht tegenkomt op de locatie van je kind. Bij Junis starten dit schooljaar namelijk 20 BBL-medewerkers. Dit zijn mensen van verschillende leeftijden (variërend van 18 tot 55 jaar) die graag in de kinderopvang willen werken en dit jaar een werken-en-leren opleiding zijn gestart bij het ID college. Zij werken gemiddeld 12 uur op een locatie en studeren daarnaast thuis en op school. Junis begeleidt hen intensief bij hun opleiding tot pedagogisch medewerker.

Nieuwe locatie: De Steenuilen

Op 1 oktober starten we met een nieuwe BSO in Kerk en Zanen: De Steenuilen. De Steenuilen wordt een 7+ locatie met gezellige activiteiten voor kinderen van deze leeftijd. Denk aan uitstapjes naar Het Europark, scheikundige proefjes doen met elkaar en iedere dag andere knutselactiviteiten. Er is een werkbank waar de kinderen aan de slag kunnen met techniek. Voor de kinderen die graag op het podium staan is er alle ruimte om te werken aan hun acteer- of zangtalenten. 

Nieuwsgierig?
De Steenuilen is een BSO voor 7+ kinderen van PCB het Mozaïek, Het Via Nova en De Vroonhoeve. Nieuwsgierig naar deze nieuwe locatie? Kom even kijken! Op donderdag 14 en dinsdag 19 september is er de mogelijkheid om binnen te kijken bij De Steenuilen tussen 16:30- 17:30 uur. Adres: Amerikalaan 91, 2408 TV te Alphen aan den Rijn. 

Vies worden mag bij Junis!

Donderdag 29 juni was het Nationale ModderDag. Tijdens ModderDag ontdekken kinderen door heel Nederland op een speelse wijze wat modder is en hoe je er mee kunt spelen. Vies worden mag op ModderDag! Natuurlijk ook bij Junis! Op de kinderdagverblijven en BSO’s organiseerden de pedagogisch medewerkers van Junis Kinderopvang verschillende modderactiviteiten.

Modderactiviteiten bij kinderdagverblijf Minoes
Zo mochten de kinderen van kinderdagverblijf Minoes grabbelen uit een moddergrabbelton en werden er mooie kunstwerken gemaakt met modder. Ook was er een modderpad waar de kinderen met hun blote voeten overheen konden lopen.

Wat maakt modder nou zo geschikt om mee te spelen?
Elise Peters beschrijft dit in haar onderzoek. Natuurlijke materialen hebben geen ‘vaste’ bedoeling. Modder vraagt een kind om zijn of haar fantasie te gebruiken. Met modder kan je kleien, je gezicht camoufleren of je kunt het gebruiken als glijbaan. Bovendien geeft modder de mogelijkheid geconfronteerd te worden met échte risico’s, zoals vallen, moe en vies worden. Bron: www.ivn.nl

Een initiatief van IVN
ModderDag is een initiatief van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN). Wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Met ModderDag zet IVN spelen in de natuur op de agenda. Omdat het leuk en leerzaam is!

Lees verder »

Bescherming voor je kind bij warm weer

Het is het belangrijk om je kind(eren) in de zomer goed te beschermen tegen de warmte. Op onze locaties zorgen we ervoor dat de kinderen tijdens het spelen geen last ervaren van de warmte.

We smeren de kinderen goed in en creëren veel schaduwplekken, zodat de kinderen rustig kunnen spelen. Met genoeg te drinken en leuke waterspelletjes zorgen de pedagogisch medewerkers voor frisse afkoeling.

Tips voor ouders
Als ouder wil je je kind(eren) natuurlijk ook goed beschermen tegen de warmte. Wij geven een aantal tips!

 • Zorg dat je kind genoeg drinkt, wacht geen dorstgevoel af, maar biedt regelmatig drinken aan. Geef je borstvoeding? Drink dan zelf meer tijdens een warme dag en leg de baby wat vaker aan.
 • Smeer je kind goed in met een hoge beschermingsfactor. Ook wanneer de kinderen in de schaduw spelen.
 • Probeer buiten spelen tussen 11.00 en 15.00 uur te vermijden. Op dit tijdstip is het ’t warmste en de zon heeft de meeste kracht.
 • Trek je kind dunne katoenen kleding aan. Katoen neemt veel vocht op en is luchtdoorlatend. 
 • Spoel je kind na het zwemmen in de zee af met zoet water. Het zout uit de zee vergroot de kans op verbranden.
 • Houd er rekening mee bij een opblaaszwembad dat kinderen snel kunnen afkoelen in het water. Je kunt het opblaaszwembad het beste laten vollopen met lauw water.
 • Laat het opblaaszwembad leeg lopen na gebruik of dek het zo af dat je kind er niet ongepland in kan gaan. Zorg ervoor dat er geen regenwater in kan lopen.
 • Bescherm het hoofd met een pet of hoedje, dit helpt om verbranding te voorkomen en geeft verkoeling.

Lees verder »

Opnieuw twee nominaties voor Kinderopvang Awards van Tevreden.nl

Junis Kinderopvang is opnieuw genomineerd voor twee Kinderopvangawards van Tevreden.nl! Junis is met het cijfer 8,6 genomineerd voor 'Beste Grote kinderopvangketen van Nederland' en Thema BSO Het Avontuur maakt met een 9,4 kans op de titel 'Beste opvang in de regio Zuid-Holland'.

Uitslag winnaar
Junis Kinderopvang is derde geworden in de categorie 'Beste grote kinderopvangketen en de locatie Het Avontuur (BSO) is wederom tweede geworden! Wij zijn ongelofelijk trots dat we toch weer in de top 3 terecht zijn gekomen!
 

In de regio Zuid-Holland hebben dit jaar 316 locaties, verdeeld over 86 organisaties, meegedaan aan het tevredenheidsonderzoek. In totaal deden er 800 locaties verspreid over heel Nederland mee aan de Kinderopvang Awards. 

Wij willen graag alle ouders bedanken voor het invullen van de enquête. Voor meer informatie over de ‘Kinderopvang Awards 2017’: Tevreden.nl.

Junis op het Zomerspektakel

Ben je op zaterdag 3 juni naar het zomerspektakel in Alphen aan den Rijn geweest? Grote kans dat je Junis daar dan hebt gezien. Midden op het hoofdveld stond onze stand met allerlei activiteiten gericht op kinderen.

De ochtend begon met flinke regenbuien en onweer maar vanaf 13:00 brak het zonnetje door! Er zijn ruim 400 kinderen versierd met Ibiza veren in hun haren. We deelden 500 bellenblazen uit en kinderen hebben zich creatief uitgeleefd met hout en bamboe sticks., En niet te vergeten: onze collega’s hebben non-stop door geschminkt. Dit blijft toch altijd een grote hit voor kinderen! 

Dit jaar werkten we actief samen met Dave Hogenboom van Parkour Disciplines die namens Junis een heus freerunningparcours had neergezet voor de kinderen. Samen wilden we maar één ding: gave sportieve ‘gedurfde’ activiteiten voor de kinderen, zodat zij hun grenzen leren kennen én durven te verleggen.

Ook onze partner BOOST was van de partij. Zij zorgden ervoor dat kinderen Ibiza-bandana’s konden maken en konden bouwen met hout en bamboe sticks.

Bekijk hier een sfeerimpressie!

Eropuit in de zomervakantie - 7 originele uitstapjes

De zomervakantie komt er weer aan! De kinderen zijn vrij van school en dat betekent dat veel ouders deze periode ook een aantal weken vrij zijn om samen met hun kind(eren) door te brengen. Een uitstapje is dan altijd leuk! Wij hebben zeven originele uitstapjes in Zuid-Holland op een rij gezet:

1. Speelbos Bentjungle
Speeltuin Bentjungle van Staatsbosbeheer ligt in het Bentwoud, tussen Zoetermeer en Benthuizen. Dit bos is een vrij nieuw bos, waardoor de bomen nog niet zo hoog gegroeid zijn. Een leuke plek voor kinderen om te slingeren, klauteren en klimmen, maar bijvoorbeeld ook te vliegeren op de grasvelden.

2. Speeltuin De Kievit
In Berkel en Rodenrijs vind je speeltuin De Kievit wat bestaat uit 10.000 m² aan buitenspeelplezier! Je hebt er trampolines, een kabelbaan en ook twee zwembaden. De entreekosten zijn €5,-. Kinderen t/m 2 jaar en opa’s en oma’s mogen gratis naar binnen.

3. Jeu de boer
Trek je oude schoenen maar aan! In Hazerswoude-dorp kun je bij Jeu de Boer een potje boerengolf spelen. De kosten voor kinderen t/m 11 jaar zijn €4,- p.p. Voor volwassenen betaal je €8,-.

4. Natuurspeeltuin Leiderdorp
In de natuurspeeltuin in recreatiepark De Bloemerd in Leiderdorp kunnen kinderen o.a. klimmen in bomen, hutten bouwen en kliederen met water en zand. De entree is gratis.

5. Van Reeuwijk fruit & flowers
Bij Van Reeuwijk fruit & flowers in Abbenes kunnen kinderen, ouders, opa’s en oma’s zelf fruit en groente plukken. Aardbeien, kersen, mini komkommers en nog meer. Samen met je kind(eren) vul je zoveel bakjes als je maar wilt. Aan het einde weeg je het fruit en de groente en reken je het af.

6.Klimpark het Klimeiland
Dit uitje is voor stoere kinderen zonder hoogtevrees! Klimpark Het Klimeiland vind je in recreatiegebied Vlietland en is het eerste grote klimpark in Zuid-Holland. Dit uitje is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en kost €16,- voor kinderen en €20,- voor volwassenen.  

7. Jutterskeet Ome Jan
Bij de Jutterskeet van Ome Jan op het strand van Kijkduin kunnen kinderen op zaterdag- en zondagmiddag helpen strandjutten. Tegen een kleine vergoeding (€5,- per middag) mogen kinderen op pad met een echte metaaldetector. Wat voor schat vind jouw kind?

Vakantie bij Junis!
In de vakanties gaan de BSO-locaties er ook regelmatig lekker op uit. Bijvoorbeeld picknicken in het park, naar het museum of een van bovenstaande activiteiten. Wist je dat je ook vakantieopvang af kunt nemen bij Junis? Je hoeft hiervoor nog geen klant te zijn bij Junis. Met onze Klantenservice bespreek je de mogelijkheden voor jouw kind(eren). Aanmelden voor de zomervakantie kan tot 24 juni.

Zwanger: 6 praktische tips

Je bent zwanger. De hormonen gieren door je lichaam en je bent emotioneler. Natuurlijk kun je niet wachten tot jouw kindje straks in je armen ligt. Toch is het belangrijk om voor de geboorte van je kindje een aantal beslissingen te nemen. 

Wanneer regel ik een verloskundige?
Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je op zoek naar een prettige verloskundige. Vaak vind je meerdere praktijken als je googelt bij jou in de buurt. Op de website krijg je een goede eerste indruk. Maar het is ook verstandig om aan familie of vrienden te vragen welke verloskundige zij aanraden. Heb je een keuze gemaakt? Dan wordt de eerste afspraak vaak rond de achtste of tiende week van de zwangerschap ingepland.

Wanneer kan ik de kraamzorg regelen?
De kraamzorg helpt jou en je kindje de eerste dagen na de bevalling. Kun je thuis bevallen? Dan assisteert de kraamhulp ook de verloskundige. Net als de keuze voor een verloskundige, kun je de kraamzorg al vroeg regelen. Ga bij je verzekering na wat de opties zijn. In sommige gevallen krijg je de keuze uit een aantal kraambureaus waar de verzekering mee samenwerkt. In andere gevallen heb je een vrije keuze.

Hoe blijf ik fit tijdens de zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap ben je niet altijd topfit. Bewegen kan je helpen om je beter te voelen. Ben je een fanatieke sporter? Dan kun je de eerste maanden gewoon je normale routine aanhouden. Sport je niet zo veel, dan is het verstandig dit rustig op te bouwen. Let wel op dat je binnen je eigen grens blijft. Drink voldoende en neem tussendoor pauzes. Tip: Mom in Balance organiseert bootcamps speciaal voor zwangere vrouwen in o.a. Alphen a/d Rijn.

Hoe kies ik een leuke naam?
Het nadenken over babynamen is een van de leukste dingen van je zwangerschap. Vroeger werden voornamen vaak doorgegeven van generatie op generatie. Tegenwoordig is de keuze haast eindeloos. Geen naam lijkt te gek! April, Tulp en Denim zijn alle drie bestaande babynamen. Als tegenhang kiezen veel mensen toch ook nog voor oer-Hollandse namen, zoals Guus en Maartje. Op het internet vind je in ieder geval genoeg inspiratie.

Wanneer heb ik recht op verlof?
Ben je een werkende moeder, dan heb je recht op 16 weken verlof. Dit verlof bestaat uit het zwangerschaps- en het bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof neem je vier tot zes weken voor de uitgerekende datum op. Na de bevalling heb je nog recht op tien tot twaalf weken verlof. Het is belangrijk dat je de gewenste verlofperiode op tijd meldt bij je werkgever. Officieel mag je dit tot drie weken voor het verlof aangeven. Bekijk hier de precieze regels.

Kan ik al kinderopvang regelen?
Ja, je kunt al voor de geboorte van je kindje kinderopvang regelen! De kans is groot dat er wachtlijsten zijn. Oriënteer je daarom op tijd op kinderopvangorganisaties bij jou in de buurt. Vergelijk de verschillende opvangvormen. Ga je bijvoorbeeld liever voor gastouderopvang of toch een integraal kindercentrum (IKC) waar samen leren centraal staat? Junis nodigt je uit om eens een kijkje te nemen op een van de locaties. Interesse? Je kunt je hier aanmelden.

 

Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Vraag het gratis cadeautje van Junis aan. Deze actie is geldig voor aanstaande moeders die woonachtig zijn in Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop of Rijnwoude. Meer weten over deze actie, lees hier onze voorwaarden.

Wethouder Han de Jager ontvangt 20-puntenplan voor IKC-vorming

Maandag 8 mei overhandigden de besturen van basisonderwijsorganisaties Scope en Morgenwijzer, Junis Kinderopvang en PeuterStart de brochure ‘Op één lijn’ aan wethouder Han de Jager. In de brochure staan twintig punten die uitgangspunt zijn voor de ontwikkeling van en samenwerking bij het oprichten van Integrale Kindcentra (IKC).

In een IKC draait het om ‘samen leren, samen leven’. Onderwijs en kinderopvang bouwen gezamenlijk aan een omgeving die optimale ontwikkelingskansen biedt aan kinderen van 0-13 jaar. De brochure ‘Op één lijn’ bevat de twintig uitgangspunten voor de huidige en toekomstige samenwerking tussen de besturen. Wethouder Han de jager was positief over het initiatief van de organisaties. Hij gaat zich nu buigen over het 20-puntenplan en kijken naar de mogelijkheden voor de gemeente om als samenwerkingspartner aan te sluiten bij de vorming en ontwikkeling van Integrale Kindcentra.

Help, mijn kind klimt in hoge bomen!

Pedagoog Jessica Linting van Junis vertelt:

“Avontuurlijke kinderen, rennend en klimmend in de speeltuin. Duwend, gooiend met takken en klimmend aan de zijkant van de glijbaan omhoog. Van de trapleuning afglijdend en rollend en stoeiend gaan ze door de kamer en lijken soms de risico’s niet te zien. Ouders houden hun hart vast en roepen veelvuldig “Pas op, niet te hoog!”, “kijk uit” en “niet doen”. Verbaasd kijken de kinderen op uit hun spel of gaan geheel in hun eigen wereld door zonder zich iets aan te trekken van wat de volwassene roept. Herkenbaar toch?

Grenzen verleggen 
Je wilt als ouder je kind beschermen tegen pijn en tegelijkertijd ervoor zorgen dat jouw kind zich op allerlei manieren kan ontwikkelen. Hoe kun je er voor zorgen dat dit elkaar niet bijt? Hoe zorg je ervoor dat kinderen risico’s in leren schatten, hun grens leren kennen en die tegelijkertijd steeds weer verleggen?

De peuter of kleuter die zonder mama naar de speeltuin wil gaan of het schoolkind dat via de lantaarnpaal boven op de schuur klimt. Ieder kind zal zijn eigen grenzen verleggen en ieder kind is daarin anders. Waar het ene kind zonder angst de hoogste boom in klimt, staat de ander angstig naar boven te staren. Ook elke ouder is anders en reageert anders. Als ouder weet jij het beste wat jouw kind kan dus luister naar je eigen gevoel wanneer je beslist of iets wel of niet kan.

Lees verder »

Voetbaldagen bij voetbalvereniging ARC

ARC voetbaldagen

Op 24 en 25 april waren de voetbaldagen van Junis bij voetbalvereniging ARC.

Op 24 april was het toernooi voor kinderen van 5 tot 8 jaar. De Verrekijker, de Melkweg, de Lapjeskat, Atlantis, 't Kraaiennest, de Klipper, Aquarel, Amarant de Banjerhoeve, Buitenbende, de Boomhut, de Lapjekat en de vrijbuiters deden mee.

En de winnaar was.... Aquarel! Gefeliciteerd!

Op 25 april was het toernooi voor de oudere kinderen, 8+. Aquarel, Avontuur, SuperStijn, Pancratius, BuitenSpel, de Melkweg, ZieZo, het Schateiland, de Klipper, Op Koers, Jip en Janneke, de Adelaars, Oranjestij, en het Kasteel deden mee. 
Ook hier was het heel spannend. De finale was tussen Op Koers en het Schateiland. Op Koers heeft deze gewonnen! Goed gedaan!

Alle kinderen hebben een leuke dag gehad met voetbal en spelletjes. Zeker voor herhaling vatbaar!

Hieronder alle foto's van het toernooi! 

Lees verder »

Sportieve zwemdag in Aquarijn

Maandag 24 april organiseerde Junis Kinderopvang samen met Thermen2 een zwemdag voor de kinderen van Junis in zwembad Aquarijn. Tijdens deze zwemdag doken ongeveer 100 kinderen van Junis het water in voor o.a. een sportief potje waterpolo!

De zwemmiddag was een initiatief van BSO Pancratius en Thermen2. Het programma bestond uit vier onderdelen: waterpolo, snorkelen, estafette zwemmen en vrij spelen. Mede dankzij de hulp van vrijwilligers van AZC Alphen was het een leuke, sportieve vakantieactiviteit die voor herhaling vatbaar is! 

Pedagogische kwaliteitsimpuls

Pedagogische kwaliteitsimpuls

Om ook in de komende jaren een betrokken opvoedpartner te blijven voor alle kinderen en ouders is het van belang dat we de (pedagogische) kwaliteit vasthouden en inzetten op vernieuwing in de toekomst. Vanuit die invalshoek gaven we in 2016 het startsein voor een kwaliteitsimpuls om de pedagogiek weer te laten bruisen in onze organisatie. Eén van de speerpunten in dit traject is het project kindbeeld. 

Waarom nadenken en praten over het kindbeeld?

Een kindbeeld vertelt hoe je kinderen en hun ontwikkeling ziet. Dat bepaalt in grote mate de manier waarop je met kinderen omgaat en dus ook hoe wij aankijken tegen onze rol als professionele opvoeder. Zien wij een kind bijvoorbeeld als een afhankelijk iemand, dan willen we dat pedagogisch medewerkers veel doen om je kind te helpen. Als wij denken dat je kind een nieuwsgierige onderzoeker is, dan geven we het de ruimte om te ontdekken en te ontwikkelen. Omdat we weten dat onze visie richting geeft aan alles wat we doen, is het belangrijk om dat kindbeeld  goed te formuleren.

Kindbeelden veranderen

Kindbeelden zijn aan verandering onderhevig en daarom is het goed om regelmatig te kijken of ons kindbeeld nog passend is. Door alle ontwikkelingen in de afgelopen jaren (fusies, samenwerking met scholen in IKC-verband, samenwerking met BOOST-partners, harmonisatie peuterspeelzalen) is dit voor ons weer zo’n moment. Hierbij zijn medewerkers, oudercommissies en de Raad van Toezicht in de afgelopen maanden actief betrokken.

Nieuwsgierig geworden?

Helaas, we kunnen nu nog geen tipje van de sluier oplichten. We kunnen alleen zeggen dat we elk woord voor onze nieuwe kindbeeld hebben gewikt en gewogen. Een bijzonder kindbeeld waarin we ons allemaal herkennen is het resultaat. Binnenkort onthullen we dat als eerste aan medewerkers. Met hen gaan we in de komende periode die begrippen bespreken en verder invullen, zodat het kindbeeld voor hen betekenis krijgt. Daarna komt het moment waarin we iedereen laten weten wat onze nieuwe kindbeeld is. Daar kijken wij vol verwachting naar uit. 

Stem op Junis bij de kinderopvang awards!

Stem op Junis bij de kinderopvang awards!

Vorig jaar beoordeelden jullie (alle ouders) Junis met een 8,8. Met dit prachtige cijfer won Junis Kinderopvang in 2016 de award ‘De Beste Kinderopvangketen van Nederland’! Thema BSO Het Avontuur kreeg een nominatie voor de 'Beste Kinderopvanglocatie van Zuid-Holland'. 

Junis Kinderopvang doet dit jaar weer mee met de kinderopvangawards van Tevreden.nl. Wij vinden het belangrijk om te weten hoe je ons beoordeelt op verschillende gebieden zoals informatievoorziening, veiligheid, medewerkers, beleid etc. De uitkomsten kunnen we gebruiken om onze dienstverlening nog beter af te stemmen op de wensen van jou als klant.  

Op 15 juni worden de awards uitgereikt en het zou natuurlijk mooi zijn als Junis weer één van de winnaars is! Daarom willen we je vragen de vragenlijst in te vullen. Je ontvangt deze een dezer dagen per mail van Tevreden.nl. Het zijn 8 vragen en het invullen duurt ongeveer 2 minuten.

Alvast bedankt voor je medewerking!

BSO Beatrix geopend

BSO Beatrix geopend!

Op 3 april opende Junis een nieuwe BSO in Bodegraven: BSO Beatrix. Deze BSO bevindt zich in De Beatrixschool, naast kinderdagverblijf De Kleine Schat. Het was een hele leuke opening! De kinderen deden allemaal mee aan een dansworkshop en leerden al heel snel hoe je de ‘Wiebelbillenboogie’ danst.

Om deze leuke dans niet meer te vergeten, ontvingen de kinderen van groep 1 en 2 en van de BSO gezamenlijk het boek ‘Wiebelbillenboogie’. Daarna mochten alle kinderen samen een lint doorknippen en was de BSO officieel geopend. Het middagprogramma ging feestelijk door met leuke activiteiten bij de BSO en in de speelzaal. De dag vloog voorbij!

Geke van der Ent is de pedagogisch medewerker van BSO Beatrix. Zij heeft zich de afgelopen weken ontzettend ingezet om de BSO goed in te richten en kijkt uit naar een leuke tijd met de kinderen op deze nieuwe plek.

We wensen de kinderen en Geke veel plezier bij BSO Beatrix!

Nationale pannenkoekendag - drie gezonde recepten van Kookclub Puur Natuur

Vandaag is het Nationale Pannenkoekendag! We vieren deze dag in Nederland sinds 2007. Door het hele land bakken kinderen op school of bij de kinderopvang pannenkoeken voor ouderen. Zomaar! Om de ouderen in het zonnetje te zetten.

Een pannenkoek is volgens het woordenboek een in een koekenpan gebakken (dunne) meelkoek. Een eeuwenoud geliefd product. Kinderen zijn er vaak dol op!

Zo ook de kinderen van Kookclub Puur Natuur van buitenschoolse opvang Amarant. Zij zetten voor jullie een aantal gezonde, originele pannenkoekenrecepten op een rijtje. 

Weet jij ook nog een lekker en verantwoord recept voor pannenkoeken? Laat het ons weten op Facebook!

Geslaagde ochtend bij 20 van Alphen

Het was een geslaagde ochtend bij de 20 van Alphen op 5 maart. Meer dan zeventig kinderen van Junis stonden aan de start van de 1 of 2,5 km! 

Alle kinderen hebben hard hun best gedaan en een mooie medaille ontvangen. Tot volgend jaar! 

 

Lees verder »

Junis Kinderopvang traint voor de 20 van Alphen

Junis Kinderopvang bereidt zich weer enthousiast voor op de 20 van Alphen! Professionele hardlopers Barry Spaargaren en Liselotte van den Berg bezochten afgelopen weken verschillende locaties om te trainen met de kinderen. Met leuke hardloop- en beweegspelletjes oefenen de kinderen voor de 1km of 2,5km op 5 maart.

Atletiekvereniging AAV’36
Na het succes van vorig jaar organiseert Junis ook dit jaar weer een trainingsmiddag bij atletiekvereniging AAV’36. Op donderdag 2 maart staan er verschillende trainers van de vereniging klaar om de kinderen te helpen bij de laatste voorbereidingen voor de 20 van Alphen.

Lekker bewegen is gezond
Junis Kinderopvang vindt bewegen erg belangrijk. In de voorjaarsvakantie staan er bijvoorbeeld leuke activiteiten op het programma in het teken van atletiek. Met sportieve activiteiten als deze stimuleren we de kinderen om lekker te bewegen en mee te doen aan sportevenementen zoals de 20 van Alphen. 

Met de Stint naar zwemles!

Sinds januari biedt Junis vervoer aan vanuit locatie De Verrekijker naar zwemles in zwembad De Hoorn. De zwemles is van 17.00-18.00 uur. De kinderen vertrekken rond 16.15 uur met de Stint vanaf BSO De Verrekijker. Twee pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen naar de zwemles en de ouders halen hun kind op in het zwembad. Zwemles via de BSO betekent meer vrije tijd voor de ouders en het gezin. Dit is voor iedereen een win-win situatie! 

Moeder van Lise: "Wij zijn heel positief over de zwemles op deze manier echt een fantastische service en onze dochter gaat nu zelfs met veel plezier naar zwemles! " 

Meer weten over De Verrekijker? Bekijk de locatiepagina! 

Lees verder »

20 van Alphen

Op zondag 5 maart vindt de 20 van Alphen van 2017 plaats. Junis vindt beweging belangrijk voor kinderen en organiseert daarom verschillende hardloopactiviteiten ter voorbereiding op de wedstrijd van 5 maart. We trainen op verschillende locaties onder leiding van professionele hardlopers en in de voorjaarsvakantie staat er een atletiekmiddag bij AAV’36 op het programma.

Hardloopclinics
Barry Spaargaren (ouder van Guusje van locatie De Eekhoorn) geeft samen met Liselotte van den Berg een aantal hardloopclinics op Junis locaties. Barry en Liselotte maken deel uit van een professioneel hardloopteam en staan zelf op 5 maart aan de start van de 20 km. Met leuke renspelletjes trainen de kinderen hun conditie en hebben ze vooral een gezellige, sportieve middag.

Atletiektraining bij AAV’36
Na het succes van vorig jaar organiseren we ook dit jaar weer een trainingsmiddag bij atletiekvereniging AAV’36. Op donderdag 2 maart staan er verschillende trainers van de vereniging klaar om de kinderen te helpen bij de laatste voorbereidingen voor de 20 van Alphen. De training vindt plaats van 16.00 – 17.00 uur. Verschillende BSO-locaties doen mee! Je kunt op de BSO-locatie van je kind navragen of de BSO meedoet.

Is je kind op de 2 maart niet op de BSO, maar wil hij of zij wel graag meedoen? Dat kan! Je kunt dan op eigen gelegenheid aansluiten bij de training.

Ontvang een T-shirt!
Doet jouw kind mee met de 1km of 2,5km? Stuur de bevestiging van de inschrijving én de kledingmaat van je kind uiterlijk 23 februari naar marcom@junis.nl! Er ligt dan op 5 maart een leuk T-shirt klaar bij de Junis kraam in het Burgemeester Visserpark.

Vernieuwing Kindercentrum De Lapjeskat

Vanaf 20 februari zijn de kinderen van basisscholen An Noer, Het Spinnewiel, Het Baken, Het Nieuwe Ambacht en de 8+ers van De Jenaplaneet van harte welkom bij de vernieuwde Lapjeskat! Dansen op het podium, koken in de Kookruimte of creatief aan de slag in het Atelier. Het kan allemaal!

Ruimtes
We zijn benieuwd wat de kinderen vinden van de nieuwe locatie en alle nieuwe activiteiten. Zo kunnen zij daar bijvoorbeeld straks koken en gebruik maken van echte naaimachines in het atelier! Er is zelfs een ruimte speciaal ingericht voor make-overs en de kinderen kunnen fijn relaxen in de Chill-ruimte.

BSO De Lapjeskat locatie Jenaplaneet
De BSO in basisschool De Jenaplaneet is voor kinderen tot 8 jaar en blijft voorlopig BSO De Lapjeskat locatie Jenaplaneet heten.
 

Parkfilmhuis draait film Uilenbal voor BSO De PaddenPoel

Dinsdag 3 januari bracht BSO De PaddenPoel een bezoekje aan het Parkfilmhuis om de film Uilenbal te bekijken. Wat erg leuk was: het Parkfilmhuis draaide de film speciaal voor de kinderen van De PaddenPoel!

De film Uilenbal is een Cinekid film en sluit erg mooi aan bij de natuur BSO. De kinderen kregen de kans om een individuele beoordeling te geven aan de film en de beoordelingen waren allemaal erg enthousiast! 

 

Populaire babynamen bij Junis in 2016

Daan staat op dit moment bovenaan in de lijst van populaire jongensnamen in Nederland en Anna scoort bij de meisjesnamen het hoogst. Maar welke namen waren in 2016 erg populair bij de Junis baby’s? Wij zetten de populairste namen op een rijtje.

Opvallend: er waren dit jaar veel verschillende namen bij Junis. In totaal 267! 

Jongensnamen
Bij de jongens waren de namen Noah en Sven populair. Deze namen werden beide aan vier baby's gegeven! Onderstaande namen kwamen drie keer voor:

 • Daniël
 • Sam
 • Stijn
 • Mats

Meisjesnamen
Onderstaande meisjesnamen kwamen twee keer voor dit jaar. Geen enkele meisjesnaam kwam meer dan twee keer voor.

 • Amy
 • Bodile
 • Emma
 • Phileine
 • Noraly
 • Jill
 • Nora
 • Jolien
 • Kate
 • Lisa
 • Isabella
 • Fenne
 • Lina
 • Jasmijn

De lijst is gebaseerd op de baby’s die bij Junis staan ingeschreven en in 2016 zijn geboren.

Bron: Sociale Verzekeringsbank, 
http://www.svb.nl/int/nl/kindernamen/

Lees verder »

Pedagogisch medewerker Ria Bode verkozen tot bedrijfshulpverlener van 2016

Pedagogisch medewerker Ria Bode verkozen tot bedrijfshulpverlener van 2016

Ria Bode, pedagogisch medewerker bij Kindercentrum De Verrekijker van Junis Kinderopvang, is door 112bhv.nl verkozen tot bedrijfshulpverlener (bhv’er) van het jaar 2016.

Dinsdag 20 december verblijdde Marjon Jager van 112bhv.nl Ria tijdens haar werk bij kindercentrum De Verrekijker. De verbaasde en verraste Ria reageerde enthousiast: “BHV is niet alleen ontzettend belangrijk, maar ook heel erg leuk om te doen”. Ria is persoonlijk gedreven om veel aandacht aan BHV te besteden. Zij traint ook nieuwe werknemers van Junis Kinderopvang. Ria’s collega’s reageerden minder verbaasd: “Ria is een kei in BHV. Ze controleert alles en is erg alert, wij zijn blij met haar!”

Marjon Jager feliciteerde Ria met een cadeaukaart en een taart, die meteen werd aangesneden! Ria is trots op haar oorkonde: “Deze hang ik aan de muur, zodat iedereen hem kan zien!”

Lees verder »

Feestelijke ondertekening in de Stint!

Ondertekening samenwerking tussen Junis Kinderopvang en Prinses Beatrixschool in Bodegraven

Op maandag 19 december is een Integrale Kind Centrum (IKC) intentieverklaring ondertekend door de directeur-bestuurder van Junis Kinderopvang en de directeur-bestuurder van Stichting de Vier Windstreken waar de Prinses Beatrixschool onder valt in Bodegraven. Deze ondertekening vond op feestelijke wijze plaats in de hal van de Beatrixschool. De kinderen van zowel de school als van het kinderdagverblijf werden betrokken bij deze ondertekening.

In de hal van de Prinses Beatrixschool werd een Stint (elektrische bolderkar) van Junis Kinderopvang neergezet waarin de ondertekening door Marie-Louise van Mourik en Arjen van Duijvenbooden plaatsvond. 

De hal was feestelijk versierd en na de ondertekening werden ballonnen met confetti doorgeprikt door de kinderen. De kinderen van Kinderdagverblijf De Kleine Schat en kinderen van de Beatrixschool waren aanwezig bij deze feestelijke ondertekening. De kinderen kregen na de confettiknal een gezonde snack aangeboden.

Het opzetten van IKC’s wordt aangespoord door de overheid en staat op menig partijprogramma’s. De mogelijkheid om ouders en kinderen opvang en onderwijs te bieden op één locatie biedt tal van voordelen. Het is daarom een streven van Junis Kinderopvang om veel aandacht te besteden aan het opzetten van IKC’s. 

Lees verder »

Feestelijke opening PeuterStart Poespas!

Vandaag is op feestelijke wijze in de Alphense Montessori, de locatie PeuterStart Poespas geopend! Een feest voor alle kinderen met eerst een poppenkastvoorstelling. Daarna werd er gedanst, gezongen en geknutseld. De kinderen van de bovenbouw hielpen en begeleiden de allerkleinsten van de peuterstartgroep met allerlei activiteiten. Op het schoolplein is op symbolische wijze de PeuterStart groep geopend met het doorknippen van een lint. De kinderen liepen door een heuse regenboog terug naar hun lokalen. Voor kinderen ouders en belangstellenden was er verfrissing en wat lekkers in de aula.

Lees verder »

Ladiesnight Stijntje Stoer 2016

Afgelopen 16 november hebben we weer een ladiesnight gehouden bij Kindercentrum Stijntje Stoer. En ook dit jaar was het weer een groot succes!  Als echte “ladies” werd iedereen ontvangen. Het pad was verlicht met allemaal kaarsjes en bij binnenkomst werd iedereen verrast door een gezellige warme sfeer.  Vijftien verlichte kraampjes met veel leuke en ook erg lekkere decemberpresentjes. Waaronder sieraden, kleding, kinderkleding, feestworkshops, chocola, massages, tassen, boeken en heerlijke taarten. Te veel om op te noemen. En natuurlijk was er gelegenheid voor een hapje en een drankje en een eventuele fotoshoot bij Carmen Huisman fotografie. Genoeg dus om je als “lady” een avondje bezig te houden! De goodiebag die aan het eind werd ontvangen, maakte de avond compleet! 

Lees verder »

Lampionnenoptocht Katrijn

Kinderdagverblijf Katrijn organiseerde 10 november weer een vrolijke en sfeervolle lampionnenoptocht!

Als eerste gingen zij naar het Bospark waar een aantal pedagogische medewerkers gecamoufleerd tussen de bladeren verstopt zaten. Als ze ontdekt waren door de kinderen, droegen zij een gedichtje voor. Daarna gingen de kinderen naar twee vaste adressen, waar zij een liedje zongen in ruil voor een mandarijntje of iets anders lekkers.

Het was een geslaagde avond!

Lees verder »

BSO draagt bij aan belangrijke sociale ontwikkelingen

Het is nu ook wetenschappelijk bewezen dat de bso bijdraagt aan belangrijke sociale ontwikkelingen! 

Dit heeft een nieuwe studie van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) geconcludeerd. Zij onderzochten hoe de sociale ontwikkeling van kinderen in de buitenschoolse opvang (bso) eruit ziet. 

"Van der Schaaf concludeerde dat de bso bij uitstek de omgeving is waar kinderen tussen de vier en acht jaar zich sociaal ontwikkelen." 

Lees hier het hele artikel!

Scholingsavond gastouders Z'even Zien

Scholingsavond Z'even Zien

Op woensdag 26 oktober en dinsdag 1 november heeft een deel van onze gastouders deel genomen aan de scholingsavond Z'even zien.
Saskia Wiegel van Expeditieopvoeden heeft ons op een inspirerende manier meegenomen in de pedagogische visie van Junis Kinderopvang.
Het was een gevarieerde avond die door de aanwezige gastouders als zeer leerzaam werd ervaren. Ze deden enthousiast mee en stonden open voor de informatie..

Enkele reacties van gastouders,

Julia Vaesen: "Naast dat de trainingavond erg gezellig was, heb ik er weer veel van opgestoken. Hoe maak je gebruik van de brillen Z'even zien, en waarom is het zo belangrijk. Tussendoor even contact met de andere gastouders, fijn om ideeen uit te wisselen en ervaringen te delen. Na veel informatie en ook actieve opdrachten ben ik weer enthousiast en vol nieuwe ideeen naar huis gegaan."

Rachel Klaver: "Ik vond het een leerzame leuke avond, vooral dat we niet alleen moesten luisteren naar informatie, maar ook veel doen. Daar leer je toch altijd het meest van. Ook het spreken van andere gastouders en ervaringen delen vond ik als startende gastouder heel prettig.
Zo kun je de do,s en don,ts van iemand horen die al langer gastouder is. Leuke tips gekregen voor activiteiten!"

Femke Puister: "Dinsdagavond training gehad over Z'even zien, een ontzettend leerzame maar ook gezellige avond. De trainster deed dit met veel enthousiasme en bracht dit ook over op ons.
Spelenderwijs weer veel geleerd. Dank!"

Lees verder »

Opening Kindercentrum Zeester

Junis Kinderopvang opent een nieuwe locatie:

Kindercentrum Zeester!

Op maandag 24 oktober was er op de Prinses Marijkestraat in Alphen aan den Rijn een feestelijke opening van het nieuwe Junis kindercentrum in basisschool Samen op Weg.

In het bijzijn van ouders en andere belangstellenden onthulden de kinderen van deze nieuwe locatie het bord bij de ingang geheel op passende wijze door zeesterren van het bord te halen. Vervolgens kon iedereen een kijkje nemen in het kindercentrum en stond er taart klaar.

Kindercentrum Zeester

Kindercentrum Zeester biedt PeuterStart en buitenschoolse opvang (BSO) aan. PeuterStart Zeester is bedoeld voor peuters vanaf 2 jaar om hen spelenderwijs voor te bereiden op school. BSO Zeester is bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar van basisschool Samen op Weg, basisschool De Tamboerijn en De Groen van Prinstererschool en is geopend op maandag, dinsdag en donderdag. Ben je benieuwd naar Kindercentrum Zeester? Neem contact op met de klantenservice via 0172 – 745 850.

Geslaagde voetbaldagen bij ARC

Sportieve voetbaldagen voor kinderen van Junis  bij ARC!

Vorige week voetbalden ongeveer 300 kinderen van Junis Kinderopvang tijdens een sportief toernooi bij sportvereniging ARC. De kinderen speelden verschillende balspellen en deden mee aan korte wedstrijden.

Samenwerking ARC en Junis

Een pedagogisch medewerker van Kindercentrum Atlantis organiseerde in de meivakantie samen met voetbalvereniging ARC een voetbaldag voor de kinderen van Atlantis en De Melkweg. Dit was erg succesvol! De kinderen vonden het erg leuk en hebben sportief meegedaan. Ook was de voetbalvereniging erg enthousiast over de samenwerking.

Naar aanleiding van deze dag is het idee ontstaan voor twee voetbaldagen voor meerdere locaties van Junis. In totaal hebben er ongeveer 300 kinderen deelgenomen. Tussen het sporten door kregen de kinderen een gezond tussendoortje van supermarkt Hoogvliet.

Twee voetbaldagen
Het toernooi was verdeeld in twee dagen. Dinsdag 18 oktober speelde de kinderen van 5 tot en met 7 jaar tegen elkaar en donderdag 20 oktober waren de 8+ers aan de beurt. 

Sportieve voetbaldagen bij ARC

In de herfstvakantie (18 en 20 oktober) organiseert Junis in samenwerking met voetbalvereniging ARC twee voetbaldagen voor de BSO kinderen van Junis. De kinderen zullen sportieve balspelletjes doen en verschillende wedstrijden tegen elkaar spelen. 

Samenwerking

Pedagogisch medewerker Janneke Goudkuil van Atlantis organiseerde in de meivakantie samen met voetbalvereniging ARC een voetbaldag voor de kinderen van Atlantis en De Melkweg. Dit was erg succesvol! De kinderen vonden het erg leuk en hebben sportief meegedaan. Ook was de voetbalvereniging erg enthousiast over de samenwerking.

Naar aanleiding van deze dag is het idee ontstaan voor twee voetbaldagen voor heel Junis breed. In totaal worden er 300 kinderen verwacht, verdeeld over de twee dagen.

Deelnemende locaties:

Dinsdag 18 oktober (5- tot 7-jarigen)

 • De Boomhut
 • Jip en Janneke
 • 't Kraaiennest
 • De Verrekijker
 • Oranjestijn
 • ZieZo
 • Atlantis
 • De Melkweg
 • De Buitenbende
 • Aquarel
 • Op Stelten
 • De Klipper

Donderdag 20 oktober (8+)

 • Avontuur
 • Pancratius
 • BuitenSpel
 • De Verrekijker
 • Op Koers
 • ZieZo
 • De Melkweg
 • Superstijn
 • Aquarel

Junis wint Award!

Junis Kinderopvang wint de Award: ‘Beste Kinderopvangketen van Nederland’!

Ouders beoordelen Junis als beste kinderopvangorganisatie!

Maandag 27 juni heeft Tevreden.nl de kinderopvang awards uitgereikt aan de winnaars. De uitreiking vond plaats in Corpus te Oegstgeest. Junis Kinderopvang was genomineerd in de categorie 'Beste Kinderopvangketen van Nederland' en onze thema BSO Het Avontuur maakte kans op de titel 'Beste Kinderopvanglocatie van Zuid-Holland'. Klik hier voor het persbericht!

Persbericht van Tevreden.nl
Infographics Tevreden.nl
Link naar Opiness

Lees verder »

Junis Kinderopvang is genomineerd voor twee ‘Kinderopvang Awards 2016’!

Junis Kinderopvang is met het cijfer 8,6 genomineerd in de categorie 'Beste Kinderopvangketen in Zuid-Holland' en onze thema BSO Het Avontuur maakt met een 9,1 kans op de titel 'Beste Kinderopvanglocatie van Zuid-Holland'.

Vanaf 18 april tot 17 juni 2016 konden alle kinderopvanglocaties in Nederland meedingen naar de prijs voor de beste BSO, kinderdagverblijf, gastouderbureau of peuterspeelzaal. In de week van 23 mei is er een enquête verstuurd aan alle ouders. De vragen waren: welk cijfer geeft u in het algemeen aan deze kinderopvang? Hoe beoordeelt u het beleid, de locatie, de medewerkers, de informatievoorziening en de veiligheid?
 
We zijn erg trots en willen graag alle ouders bedanken voor het invullen van de enquête. Aanstaande maandag 27 juni worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de ‘Kinderopvang Awards 2016’ door Tevreden.nl.

Klik hier voor het persbericht van Tevreden.nl
 

Best of Both Worlds

Deze week kwam het onderwijsrapport van de OESO uit. Nederland komt er helemaal niet bekaaid van af, maar het rapport signaleert wel een aantal gemiste kansen. Eén daarvan betreft het voorschoolse onderwijs. De OESO doet de dringende aanbeveling om de kinderopvang meer bij het onderwijs te betrekken. Een advies naar mijn hart, want dat is ook precies wat wij beogen met de ontwikkeling van Integrale Kindcentra (IKC).

Lees meer

Kinderopvangtoeslag volgend jaar omhoog

Ouders, van wie de kinderen naar de opvang gaan, gaan vanaf volgend jaar extra kinderopvangtoeslag ontvangen. De toeslag gaat fors omhoog.
Een gezin, waarvan de kinderen naar een dagopvang gaan, met een gezamenlijk inkomen van €50.000,- krijgt volgend jaar €179,- meer. Voor gezinnen, met hetzelfde inkomen, waarvan de kinderen naar de buitenschoolse opvang gaan, levert het een voordeel van €359,- op.

Alle ouders krijgen meer!
Alleenstaande ouders met een minimumloon en gezinnen met middeninkomens/ hoge inkomens krijgen de meeste toeslag. Gezinnen met een salaris van €120.000,- met kinderen op de dagopvang, krijgen €944,- extra. Met kinderen op de buitenschoolse opvang is dat voordeel €668,-. De precieze bedragen verschillen en zijn afhankelijk van het inkomen van de ouders, de tarieven van de kinderopvang of buitenschoolse opvang en hoeveel kinderen je er naartoe brengt. Eén ding kan met zekerheid gezegd worden: alle ouders ontvangen straks meer toeslag!

Maximumuurtarief
De verhoging van de toeslag wordt gebaseerd op het maximumuurtarief. Die stijgt namelijk van €6,89 naar €7,18. Als een kinderopvang met de uurprijs boven dit tarief zit, komt dit voor rekening van de ouders zelf.

Belastingplan
Vanwege eerdere bezuinigingen daalde het gebruik van de kinderopvang. Om deze reden is er €200,- miljoen extra beschikbaar gesteld voor kinderopvang. Dit jaar steeg de kinderopvangtoeslag ook al fors. 

Bron: RTL Nieuws

Junis doet mee met de Kinderopvang awards!

Junis Kinderopvang doet mee met het tevredendheidsonderzoek van Tevreden.nl. Het is een landelijk onderzoek. Wij als organisatie vinden het belangrijk om te weten hoe u ons beoordeelt op verschillende gebieden zoals informatievoorziening, veiligheid, medewerkers, beleid etc. De uitkomsten kunnen we gebruiken om onze dienstverlening nog beter af te stemmen op de wensen van u als klant.   

Voor een zo goed mogelijk beeld willen wij u vragen om de gestuurde lijst in te vullen. Het zijn maar 8 vragen en kost ongeveer 2 minuten van uw tijd!

Alvast bedankt voor uw medewerking!

 

 

Kindercentrum Atlantis, De Planeten en De Satellieten hebben verschillende voetbalspellen gespeeld bij Sportvereniging A.R.C.

Kinderen vinden het heerlijk om te bewegen in de frisse buitenlucht en bewegen is goed voor de gezondheid en de totale ontwikkeling van kinderen. Bij Junis Kinderopvang wordt zoveel mogelijk ingespeeld op die behoefte. Afgelopen week is er een voetbaldag georganiseerd door zowel Kindercentrum Atlantis als BSO De Melkweg in samenwerking met Sportvereniging A.R.C.

Donderdag 28 april was het dan zover, de voetbaldag bij Sportverenging A.R.C. 40 kinderen van Kindercentrum Atlantis en 20 kinderen van De Planeten en De Satellieten (BSO De Melkweg) mochten deelnemen aan acht spellen, die vanuit A.R.C. waren georganiseerd. Zo was de uitdaging voor de kinderen om onder andere de bal tegen het net te schieten zonder de grond te raken, voetbal golf te spelen waarbij de bal in een bepaald vak geschoten moest worden, penalty’s schieten en ‘Belgisch’ voetballen waarbij de ruggen van de doelen naar elkaar toe stonden. Natuurlijk hebben de 40 kinderen van voetbalvereniging A.R.C. ook meegedaan. En hun kunsten met de bal getoond.

De kinderen stonden vanaf ’s ochtends vroeg al te popelen om naar het voetbalveld te gaan. Bij binnenkomst op het verblijf, vroegen de kinderen: ‘Hoe lang moeten we nog wachten?’
Eenmaal op het voetbalveld hebben de kinderen van Junis Kinderopvang onder leiding van stagiaires Sport & Bewegen de diverse spellen gespeeld.
Na afloop werd het winnende groepje beloond met een officiële A.R.C. sjaal en kregen alle kinderen een mooi voetballetje. Alle deelnemende partijen kunnen terugkijken op een succesvolle en energievolle dag.

‘Wanneer is de volgende voetbaldag?’

Allereerste IKC wordt geopend in Bodegraven

Allereerste IKC wordt geopend in Bodegraven

De Pax Christischool en Noorderbreedte, locatie van Junis Kinderopvang, hebben de handen in één geslagen. Maandag 23 mei 2016 vindt de opening plaats aan de Eendrachtsweg.

Bij een IKC is het van belang, dat er zowel voor het kind minder versnipperende voorzieningen zijn. En er is belang voor de ouders, omdat er een goed dagarrangement wordt aangeboden waarin opvang en onderwijs centraal staan. Het idee om een IKC te realiseren, is ongeveer een jaar geleden door beide partijen geopperd.
Chanine Noura, directeur van de Pax Christischool en Danielle Baas, clustermanager in Bodegraven, zien hier allebei de toegevoegde waarde van in. ,,Vanuit de gedachte kind centraal zijn zowel onderwijs als kinderopvang aan elkaar verbonden. Een vloeiendere overgang tussen onderwijs en kinderopvang is wenselijk. Daarnaast zijn er vanuit de samenleving meer verwachtingen aan het onderwijs waarin we op deze manier voldoen. Vanuit deze gedachte zijn we gaan kijken hoe we de locatie Noorderbreedte, die nu gehuisvest is in de Pax Christischool, verder kunnen gaan uitbreiden naar kinderopvang vanaf 0 jaar. Doordat kinderen vanaf 0 jaar bij het IKC terecht kunnen, verloopt de overgang naar de bassischool bijna naadloos. Ze kennen de omgeving immers al. Dat geeft zowel de kinderen als de ouders een geborgen en veilig gevoel.’’

Voor het bedenken van een nieuwe naam is aan de ouders de vraag gesteld mee te denken over een nieuwe naam. Gekoppeld aan een ludieke actie zijn er tientallen reacties binnengekomen. Daaruit is uiteindelijk unaniem gekozen voor IKC Schatrijk. Ouder Stefana Bisschop heeft hiermee vier kaarten gewonnen voor Musical Rapunzel in Theater Castellum. 

Het servicebureau van Junis is verhuisd

Het servicebureau van Junis Kinderopvang is op 30 en 31 maart verhuisd naar het kantoorpand aan de Zuidpoolsingel in Alphen aan den Rijn. 

Het kantoorpand Rijnstaete waarin het servicebureau van Junis gevestigd zat, zal in 2016 en 2017 omgebouwd worden tot een appartementencomplex. De verwachting is dat de eerste bewoners er in 2017 in kunnen.

Zuidpoolsingel
Het servicebureau van Junis is gevestigd op de 1e verdieping van het kantoor aan de Zuidpoolsingel en is gemakkelijk per auto te bereiken via de Australiëlaan. Ook ligt het kantoorpand dichtbij het Alphense station, waardoor de bereikbaarheid met het openbaar vervoer ook gemakkelijk is.

Het nieuwe bezoekadres:
Junis Kinderopvang
Zuidpoolsingel 6
2408 ZE Alphen aan den Rijn

De postbus blijft ongewijzigd.

Naheffingen kinderopvangtoeslag bleken onterecht

Begin januari hebben wij een bericht gedeeld over de door veel ouders ontvangen 'hoge naheffing kinderopvang toeslag 2014'. In dit bericht stond een stappenplan voor het maken van bezwaar en met succes! De bezorgde ouders die zich begin dit jaar meldden vanwege onterechte naheffingen voor kinderopvangtoeslag, hadden veelal gelijk. Ze hadden de naheffing over 2014 niet mogen krijgen.

Dit maakte staatssecretaris van Financiën Wiebes bekend tijdens het Algemeen Overleg kinderopvang. Hij gaf toe dat er fouten zijn gemaakt bij de Belastingdienst met dit dossier. Begin 2016 ontvingen duizenden ouders een forse naheffing van kinderopvangtoeslag over het jaar 2014. Sommige ouders moesten tot 11.000 euro terugbetalen. BOinK, de belangenvereniging voor ouders, werd in die periode platgebeld.

Excuusbrief

‘Ja de Belastingdienst maakt fouten, maar ze durven hier wel voor uit te komen en een excuusbrief te sturen’ zei Wiebes tijdens het Algemeen Overleg. De bezwaren die ouders instuurden, bleken bijna allemaal terecht. Zij kregen uitsluitsel van betaling en in veel gevallen kregen ze geld teruggestort. ‘Bijna niemand heeft uiteindelijk iets hoeven te betalen’, aldus Wiebes.

Bron: Kinderopvang TOTAAL

Junis kinderen renden mee met 20 van Alphen

Gisteren (6 maart) vond de jaarlijkse 20 van Alphen plaats. Met ongeveer 60 kinderen en 40 ouders rende Junis mee met de 1km en de 2,5km. Het was een geslaagde ochtend en alle kinderen gingen met een welverdiende medaille weer naar huis! 

Lees verder »

Kinderen trainen voor de 20 van Alphen bij AAV’36

Junis Kinderopvang vindt bewegen erg belangrijk en doet daarom dit jaar weer mee aan de 20 van Alphen. Op zondag 6 maart zal er een groep van 60 kinderen van Junis aan de start staan bij de 1 en 2,5km. Om goed voorbereid te kunnen starten, organiseerde Junis in samenwerking met de atletiekvereniging AAV’36 een trainingsmiddag in de voorjaarsvakantie.

 

Lees verder »

Brand op de locatie De Verrekijker

Afgelopen nacht heeft er een brand gewoed bij kindercentrum De Verrekijker. Er zijn gelukkig geen ongevallen. De brand is waarschijnlijk ontstaan in een voorraadhok op de 1e etage, dit wordt nu nader onderzocht. De brandweer heeft snel kunnen ingrijpen, de schade is daardoor relatief beperkt gebleven. Vooral het dak en de ruimtes daaromheen zijn aangetast en er is rook- en waterschade. Wij gaan er nu alles aan doen om ervoor te zorgen, dat het gebouw weer zo snel mogelijk hersteld wordt. De kinderen worden vandaag opgevangen bij de Junis-locatie De Toverballenboom en in de school het Mozaiek bij De Banjerhoeve.

Junis overhandigt cheque €6000 aan Het Vergeten Kind

In 2015 zette Junis Kinderopvang zich met het Tussen Kunst & Kids project in voor het goede doel Het Vergeten Kind. Er is geld ingezameld, waarvan een deel is gebruikt voor het organiseren van leuke activiteiten voor ‘vergeten kinderen’ uit jeugdzorginstellingen Cardea en Horizon. Het resterende bedrag is donderdag 28 januari bekend gemaakt tijdens de afsluiting van het project bij Horizon. Het eindbedrag bedraagt €6000 en wordt gedoneerd aan de stichting Het Vergeten Kind. Ook ontvingen Cardea en Horizon tijdens deze afsluiting een bijzondere verrassing, samengesteld door het Tussen Kunst & Kids-team van Junis Kinderopvang.

Lees verder »

Hoge naheffing kinderopvangtoeslag 2014? Wat te doen?

Veel ouders hebben van de Belastingdienst een onwaarschijnlijk hoge naheffing voor de kinderopvangtoeslag 2014 ontvangen. Op basis van de aangeleverde gegevens van de kinderopvangorganisaties zijn definitieve berekeningen gebaseerd op onvolledige of onjuiste informatie. De Belastingdienst/Toeslagen heeft geen inzicht in wèlke definitieve berekeningen gebaseerd zijn op onjuiste gegevens, daarom is het nodig dat u zelf actie onderneemt.

Lees verder »

Natuur op locatie

Samen met Gerda Bonninga (Coördinator Jeugdwerkgroep IVN Alphen aan den Rijn) hebben we natuuractiviteiten op locatie bedacht. Deze gaan we Junis breed inzetten.

 

Lees verder »

Junis krijgt een nieuwe website!
dagen
uur
minuten

Diversen

Zwanger?
Ontvang een
cadeautje
van Junis!

Klik hier

Contact

Postbus 499
2400 AL Alphen aan den Rijn
Telefoon: 0172 - 42 48 24
Klantenservice: 0172 - 74 58 50
E-mail: info@junis.nl
KvK: 41166169

Vragen?

Natuurlijk bellen wij je graag terug!